Kris Luyckx (links) en Bart De Wever. ©  JVdP, Walter Saenen

De Wever over uitspraken strafpleiter Luyckx: “Gebruikers moeten beseffen dat er bloed kleeft aan hun drugs”

“Laat het parket alle cokegebruikers identificeren en op het appel roepen. Het zal snel gedaan zijn.” Die oproep lanceerde de bekende Antwerpse strafpleiter Kris Luyckx donderdag in deze krant. Hij stelt voor: als een dealer opgepakt wordt, kan het parket zijn gsm uitlezen en al zijn klanten uitnodigen voor verhoor, ze eventueel beboeten of gemeenschapsdienst opleggen. Maar wat vindt burgemeester Bart De Wever daarvan?

LEES OOK. Topadvocaat Kris Luyckx: “Pak cokegebruikers strenger aan, het zal bij velen snel gedaan zijn”

Alle gebruikers opsporen en vervolgen, vindt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) ongeloofwaardig. “Tenminste zolang drugs door de maatschappelijke en culturele elite genormaliseerd worden en de strijd tegen de georganiseerde misdaad erachter nog niet eens op een ernstige manier gevoerd wordt.”

“Gebruikers moeten beseffen dat er bloed kleeft aan hun lijntje, joint, spuit of pil”, zegt De Wever. “Bloed van tienduizenden doden elk jaar wereldwijd. En dat het geld van hun drugs naar criminelen gaat die zich evengoed bezighouden met mensenhandel, seksuele uitbuiting, wapenhandel en terreur.” (adm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER