Landbouwers mogen al een tijd geen water meer oppompen uit onbevaarbare waterlopen, waardoor het besproeien van de gewassen moeilijker wordt.
AFP or licensors

Gouverneur West-Vlaanderen herlanceert oproep voor extra droogtemaatregelen: "Niet wachten tot kritiek moment"

De gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, herhaalt zijn oproep aan de droogtecommissie om extra maatregelen te nemen, zoals een sproeiverbod voor gazons of een verbod om de auto te wassen. "We moeten een sense of urgency creëren bij de burger, en niet wachten tot het kritieke punt is bereikt", zegt hij in "De ochtend". Hij suggereert dat de drinkwatermaatschappijen te dominant zijn in de droogtecommissie.   

De droogtecommissie besliste gisteren om geen extra maatregelen te nemen, ondanks de aanhoudende droogte en het feit dat er de komende dagen geen structurele regenval wordt verwacht. Voorlopig komt de drinkwatervoorziening niet in gevaar, luidt het, al zou er begin september wel een kritiek punt kunnen worden bereikt bij aanhoudende droogte.   

Carl Decaluwé zit zelf mee in de droogtecommissie. Hij pleit al langer voor bijkomende, brede maatregelen om waterverspilling tegen te gaan bij de bevolking. Het gaat dan bijvoorbeeld om een verbod om de auto te wassen, of om het gazon te besproeien. 

De Vlaamse droogtecommissie vergadert wekelijks bij lange periodes van droogte en formuleert aanbevelingen. Aan tafel zitten de waterbeheerders, drinkwatermaatschappijen, het waterzuiveringsbedrijf Aquafin en de verschillende provinciegouverneurs. 

Een groen gazon terwijl enkele kilometer verder de gewassen van de boer verdorren, dat kan voor mij niet

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé

Voor Decaluwé mag het dus wat meer zijn: "We zitten nu echt in een situatie van crisisbeheer. Het gaat de komende dagen en weken niet structureel regenen. We moeten niet wachten tot we op het kritieke punt komen. Ik zie in mijn omgeving nog steeds mensen die hun auto wassen en een groen gazon hebben." 

Decaluwé vindt ook dat de solidariteit mag spelen, ook al zou het verbruik van leidingwater niet pieken, en gaat het procentueel niet om grote hoeveelheden verbruik bij huishoudens, tegenover het totaal. "Een groen gazon, terwijl enkele kilometers verder de boeren hun gewassen niet meer kunnen besproeien en hun oogst moeten laten verdorren, dat zijn dingen die voor mij niet kunnen", zegt de gouverneur.  

Extra maatregelen kunnen een "sense of urgency" (een gevoel van hoogdringendheid, red.) bij de bevolking creëren, zegt hij: een specifiek verbod om de auto te wassen, zwembaden te vullen of de tuin te besproeien, ook al is dat niet altijd makkelijk controleerbaar.  

Beluister hier het volledige gesprek met Carl Decaluwé in "De ochtend":

Is de drinkwatercommissie in balans?

Nochtans zit Decaluwé zelf in de droogtecommissie. Hij zegt dat hij daar wel degelijk pleit voor extra maatregelen, maar dat hij geen gehoor vindt. "Ik sta daar bijna alleen te praten. Ik vind dat de droogtecommissie een beetje te veel gedomineerd wordt door de drinkwatermaatschappijen." 

Dat die maatschappijen voor hun eigen winkel pleiten, wil hij niet gezegd hebben, maar hij stipt wel aan dat "drinkwatermaatschappijen bedrijven zijn. Goede en betrouwbare maatschappijen, maar het zijn ook bedrijven die water moeten verkopen." 

Ik pleit voor extra maatregelen in de commissie, maar sta daar bijna alleen te praten

Carl Decaluwé

Dus we moeten een stap verder gaan en kijken naar het algemeen plaatje, herhaalt Decaluwé. "De klimaatverandering gaat sneller dan dat we maatregelen kunnen realiseren. Probeer maar eens een groot bufferbekken aan te leggen. De klimaatverandering gaat sneller dan het verkrijgen van een omgevingsvergunning, zeg ik wel eens."

"Ik heb niet de indruk dat veel mensen denken dat het ernstig is", besluit Decaluwé. Daarom alleen al zijn gerichte maatregelen welkom, die desnoods ondersteund kunnen worden door enkele politiechecks, zegt hij. 

Volgende week donderdag komt de droogtecommissie opnieuw samen, het is afwachten of er dan bredere maatregelen komen. 

Eerder deed zijn Antwerpse collega, gouverneur Cathy Berx, al een gelijkaardige oproep. Zij stelde voor om verspilling van leidingwater tegen te gaan door een hoog verbruik bij huishoudens duurder te maken.  

Intussen zeggen weersvoorspellers dat de droogte nog even aanhoudt, na enkele mogelijke buien vandaag. Vanaf het weekend en ook begin volgende week zou het kurkdroog blijven, maar mogelijk zou het het weekend daarna gaan regenen.

Meest gelezen