Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

‘Rusland verbrandt dagelijks voor miljoenen aan gas’

Een gasstation op de Pools-Russische grens.Beeld REUTERS

Bij een fabriek van het Russische bedrijf Gazprom in de buurt van de grens met Finland brandt al weken een gigantische ‘waakvlam’, waar volgens een analyse van Rystad Energy dagelijks ruim 10 miljoen euro aan gas wordt verspild. Experts zeggen tegen de BBC dat het mogelijk om gas gaat dat voorheen naar Duitsland geëxporteerd werd.

en

In de vlam, die op tientallen kilometers afstand te zien is en die eerder deze zomer voor het eerst door Finse burgers net over de grens werd gespot, zou iedere dag meer dan vier miljoen kubieke meter gas worden verbrand.

Experts stellen dat een nieuwe fabriek voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Portovaja, ten noordwesten van Sint-Petersburg, de boosdoener is. Deze fabriek zou vlakbij een station liggen van waaruit eerder grote hoeveelheden gas door de Nord Stream 1 pijpleiding naar Duitsland werd gepompt, voordat Rusland besloot de toevoer door deze gaspijpleiding terug te brengen. Volgens Duitsland is dit om politieke redenen, Rusland zegt dat het nodig is wegens onderhoud.

Lees ook

5 vragen. Hoe de grootste kerncentrale van Europa zomaar even losgekoppeld werd van het elektriciteitsnet

Volg de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in onze liveblog

‘Ongekende hoeveelheden’

Hoewel het verbranden van gas om operationele redenen gebruikelijk is, zijn experts die met de BBC spraken het erover eens dat het hier om “ongekende hoeveelheden” gaat. De vlam werd voor het eerst waargenomen in juni “en verdween vervolgens niet meer”. Eén expert zegt tegen de Britse omroep dat het volledig afsluiten van een gasfabriek technisch lastig is en er daarom door de Russen mogelijk voor gekozen wordt om het gas op deze manier ‘af te fakkelen’.

Klimaatgevolgen

Wetenschappers maken zich zorgen over de klimaatgevolgen van de enorme vlam. De 9.000 ton CO2 die dagelijks vrijkomt draagt namelijk bij aan klimaatverandering. Naast de CO2-uitstoot leidt het affakkelen, door de onvolledige verbranding van het gas, tot de uitstoot van roetdeeltjes. Als dat roet meer noordelijk op sneeuw en ijs terechtkomt, versnelt dat het smelten van het poolijs, stelt professor Matthew Johnson van de Carleton University in Canada.