©  md

Vuelta-leider Remco Evenepoel verwerkt subtiele hints naar rode trui in fiets, maar: “Gaan trui niet koste wat het kost verdedigen”

Remco Evenepoel gaat vrijdag van start als de nieuwe leider in Vuelta. Goed voor zijn allereerste leiderstrui in een grote ronde en dat na een demonstratie in de zesde etappe. en paar hints naar zijn rode trui konden dus niet ontbreken op zijn fiets. Let op de rode drinkbushouders en de rode accenten op zijn stuur. Of het hem geluk zal brengen, dat valt nog af te wachten.

Maarten Delvaux, Vincent Van Genechten

“We gaan niet koste wat kost die leiderstrui verdedigen”, aldus ploegleider Klaas Lodewyck, die aan zijn eerste Vuelta-dag begint na een coronabesmetting. “De koers is nog lang. Het is leuk dat hij tijd gepakt heeft, maar we gaan niet de hele ploeg opsouperen. Er komen na vandaag twee heel belangrijke dagen aan en dan zullen we wel zien hoe het zit. Het is dag per dag bekijken.”

Evenepoel zelf gaf aan dat hij de leiderstrui graag minstens tot de komende tijdrit (dinsdag) wil dragen. “Er is geen stress”, aldus de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl, “we moeten gewoon relax blijven koersen en we gaan proberen om deze trui te verdedigen.” Evenepoel vierde niet uitbundig donderdagavond. “Een glaasje rode wijn voor de ploegmaten, zelf drink ik geen alcohol”, sprak hij voor de start. “Er was een leuke, aangename sfeer. Iedereen is blij met de leiderstrui. Verder heb ik heel goed geslapen. Het werd nog nipt voor Anderlecht (z’n vroegere voetbalclub, red), maar winnen is winnen”, lachte hij. “Gisteren had ik een goede dag, hopelijk kan ik daar een verlengstuk aan breien en dan zien we wel wat volgt.”

De ambitie voor de Vuelta was een ritzege en top tien. Verder wil de ploeg nog niet denken, ook al pakte Evenepoel donderdag de rode leiderstrui op Pico Jano. “Er is geen druk, geen stress”, stelde hij nog. “Het doel is om die trui proberen te houden tot de tijdrit van dinsdag en dan daar mijn voorsprong groter te maken. Dat gaan we proberen, maar stress is er niet, we moeten gewoon verder blijven koersen zoals we dat nu doen: relax, we hebben al zes mooie etappes achter de rug.”

De rit van Camargo naar Cistierna is een typische overgangsrit. Kansen voor aanvallers, maar ook voor sterke sprinters, mits ze de lastige finale overleven. “We hopen alleszins dat het tot een sprint komt”, eindigde hij nog. “Vandaag kunnen heel wat sprinters ook een klimmetje overleven. Dus ik denk dat renners zoals Bryan Coquard of Ethan Hayter misschien wel hun zinnen hebben gezet op deze etappe en dat hun ploegen ook mee hun verantwoordelijkheid zullen nemen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer