ANTWERPEN LIVE. Bruno Beeckman kijkt naar Russische tv: “Ze zijn ervan overtuigd dat Europese regeringen zullen vallen door energiecrisis”

In de eerste weken van de oorlog bracht Bruno Beeckman vanuit de Oekraïense hoofdstad Kyiv verslag uit voor Gazet van Antwerpen. Intussen zit Beeckman weer thuis, maar de oorlog laat hem niet los. Voor deze krant keek hij de afgelopen week vijf avonden op een rij naar twee erg goed bekeken talkshows op twee Russische staatszenders RTR en Kanaal 1. “Ik had het gevoel in een militaire kazerne te zitten met presentatoren die hun programma leiden als heel brutale drilmeesters en veel schuttingtaal gebruiken”, vertelt hij vrijdagochtend in Antwerpen Live.

joro

LEES OOK. Bruno Beeckman kijkt vijf dagen Russische televisie: “Kyiv, Kyiv, Kyiv moet boeten!”

Donderdagavond keek Beeckman naar het dagelijkse praatprogramma op RTR. De Finse premier Sanna Marin was er de kop van jut. De beelden van een feestende Marin hebben ook Rusland bereikt en presentator Yevgeni Popov had één raad voor haar: “Stop met drinken!”

Maar Finland is doorgaans niet het meest geviseerde land. De Baltische staten Estland en Letland moeten het veel vaker ontgelden. Vladimir Solovyov, die zich volgens Beeckman eerder als “heel brutale drilmeester” gedraagt, dan als talkshowhost, heeft het op Kanaal 1 steevast over “fascistische dwergen”.

Maar de échte aartsvijanden in de Russische talkshows, waarin overigens enkel door het Kremlin goedgekeurde gasten opduiken, zijn zonder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Zij zijn de landen die Oekraïne militair het meest ondersteunen en zijn vechten bijgevolg eigenlijk een oorlog met Rusland uit, via Oekraïne, zo is de teneur.

En Europa? Dat continent zal volgens de presentatoren binnenkort bezwijken onder de steeds oplopende energieprijzen. “Ze zijn er van overtuigd dat de Europese bevolkingen in opstand zullen komen en hun regeringen wandelen zullen sturen. In de plaats zullen nieuwe partijen verkozen worden die zich minder welwillend zullen opstellen ten aanzien van Zelensky en Oekraïne”, aldus Beeckman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV