©  REUTERS

Zelensky: “Nucleaire ramp in Zaporizja ternauwernood kunnen voorkomen”

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdagavond in zijn videoboodschap stilgestaan bij de elektriciteitsproblemen waar de bezette kerncentrale van Zaporizja donderdag mee kampte. Volgens Zelensky werd “een nucleaire ramp ternauwernood voorkomen dankzij een noodaggregaat”.

gjs
Bron: BELGA

Een hoogspanningskabel die de grootste kerncentrale van Europa van elektriciteit voorziet, werd donderdag door onbekende oorzaak zeker twee keer afgekoppeld. De Russische autoriteiten meldden dat dit was gebeurd in reactie op een brand in de buurt. De nucleaire waakhond van de VN (IAEA) kon geen mededelingen doen over de oorzaak.

LEES OOK. Kerncentrale Zaporizja “totaal losgekoppeld” van elektriciteitsnet, back-upgenerator op diesel zorgt nu voor koeling

“Als de dieselgeneratoren niet waren ingeschakeld en het personeel van de centrale niet had gereageerd op de stroomuitval, dan hadden we nu al te maken gehad met de gevolgen van een kernramp”, aldus Zelensky in zijn dagelijkse toespraak. De Oekraïense president eist dat medewerkers van toezichthouder IAEA snel toegang tot de kerncentrale krijgen “voordat er geen weg terug meer is”.

LEES OOK. Oekraïne waarschuwde voor horrorscenario bij afschakeling van kerncentrale, maar daar denken Belgische experts anders over

De kerncentrale van Zaporizja, ten noordwesten van Melitopol, is sinds maart in handen van Rusland en wordt volgens het Russische defensieministerie vaak onder vuur genomen door Oekraïense milities of het Oekraïense leger. Oekraïne op zijn beurt verwijt de Russen beschietingen. Internationale organisaties dringen erop aan het complex vrij te maken van militairen om het gevaar van een kernramp te verkleinen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER