Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrussel

Bestuurder die met bestelwagen inreed op terrassen in Brussel is gevat: piste van terreur wordt nog onderzocht

Het incident vond plaats in de Sint-Michielsstraat in Brussel.Beeld Marc Baert

De bestuurder van de bestelwagen die vanmiddag inreed op twee terrassen in het centrum van Brussel is gevat. Zes personen raakten lichtgewond. De piste van een terreuraanslag wordt nog onderzocht, maar is zeker niet de enige piste. Dat meldt het Brusselse parket.

en

Wat is er juist gebeurd?

Het incident vond vanmiddag omstreeks 12.50 uur plaats in de Sint-Michielsstraat, een zijstraat van de Nieuwstraat. Daar reed de bestuurder van een witte bestelwagen aan hoge snelheid in op de terrassen van de snackbar City Pizza en de taverne Le Corbeau.

Bij het incident raakten zes personen gewond. Drie van hen werden uiteindelijk vanuit het commissariaat waar ze verhoord werden, overgebracht naar de Kliniek Sint-Jan, zo meldt de Brusselse brandweer. De andere drie werden ter plaatse verzorgd.

De bestuurder had na de aanrijding aan hoge snelheid de vlucht genomen. De politie stelde een perimeter in en zette onder meer een helikopter in om de bestuurder op te sporen. Verder werden slachtoffers en getuigen verhoord, en camerabeelden geanalyseerd.

Waar zijn de bestelwagen en de bestuurder teruggevonden?

De witte bestelwagen werd uiteindelijk rond 13.15 uur teruggevonden in de Middaglijnstraat in Sint-Joost-ten-Node. Daar werd het uit voorzorg onderzocht door de ontmijningsdienst van het leger, DOVO. De veiligheidszone in de Middaglijnstraat werd om 19.15 uur opgeheven.

De verdachte kon later worden geïdentificeerd en gelokaliseerd, en werd nadien gearresteerd in Antwerpen. Dat meldt het Brussels parket, dat even na 17.30 uur meer toelichting bij de gebeurtenissen heeft gegeven.

Hoe of waarom het voertuig op die locatie werd achtergelaten, is nog niet duidelijk. Net zo min is al duidelijk hoe de bestuurder nadien tot in Antwerpen is geraakt.

“Hij zal nu ook verhoord worden door de politie, waarna we zullen zien welke verdere stappen zullen ondernomen moeten worden”, aldus het parket.

Wat zijn de motieven van de bestuurder?

Waarom de bestuurder op de terrassen is ingereden, is nog niet geweten. Over de leeftijd of het gerechtelijk verleden wenst het parket voorlopig geen commentaar te geven. De man zou echter geen onbekende zijn bij het gerecht, meldt VRT NWS.

Het Brusselse parket houdt er nog steeds rekening mee dat het incident mogelijk een terreuraanslag was, maar dat is zeker niet de enige piste. Zo wordt nog niet uitgesloten dat het om een verkeersongeval gaat.

Het onderzoek is nog in volle gang, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert. “Het verdere onderzoek moet nu duidelijkheid brengen over de juiste omstandigheden van de feiten en de motieven van de bestuurder”, aldus Baert. “Momenteel zijn er nog altijd verschillende pistes open en die worden onderzocht.”

“De feiten doen denken aan aanslagen zoals we die al in het buitenland hebben gekend, en dat is inderdaad een piste, maar zeker niet de enige”, gaat Baert verder. “Een andere piste is dat het om een gewoon verkeersongeval gaat of dat er mogelijk nog een andere motivatie achter zit.”

Dreigingsniveau even van 2 naar 3

Het OCAD (het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) had op basis van een eerste evaluatie het dreigingsniveau voor een extremistische en/of terreurdreiging opgetrokken van 2 naar 3 (ernstig) op sommige plekken in Brussel. Ondertussen heeft het OCAD het dreigingsniveau er opnieuw verlaagd van 3 naar 2.

Bij het OCAD is te horen dat er aanvankelijk enkele “verontrustende elementen” waren in de zaak, maar intussen zijn er “geruststellende elementen” opgedoken. Voor de rest van het land bleef steeds niveau 2 gelden.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) was meteen op de hoogte van het incident. “In nauw contact met onze veiligheidsdiensten”, schreef ze op Twitter. “De situatie wordt op de voet opgevolgd. Dank aan de hulpdiensten voor hun inzet.”

‘Razend tempo’

“Wij zaten gewoon op het terras te genieten. De terrasjes zaten redelijk goed vol. Plots kwam een witte bestelwagen in een razend tempo aangereden, slingerend van links naar rechts. We zijn tegen de muur moeten springen. In de andere straat heeft de bestuurder nog een terras geraakt en daarna is de bestelwagen in volle vaart weggereden”, vertelt een getuige op Radio 1.

“Ik hoorde een luide knal en zag hoe de bestelwagen inreed op het terras. Mensen waren in paniek, schreeuwden en lagen op de grond”, vertelt getuige Nabil, werknemer van een Nike-winkel in de buurt.

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) sprak kort na het incident met de zes lichtgewonden. De slachtoffers werden samen met enkele getuigen naar het politiebureau gebracht voor verhoor. De gewonden waren toeristen en enkele medewerkers van de Stad Brussel die aan het lunchen waren. “Ze zijn in shock, maar stellen het goed”, aldus Close.

‘Razend tempo’
Beeld Marc Baert