De Britse Nichola Barningham plaatste op sociale media beelden van een middeleeuws dorp dat in Yorkshire bloot kwam te liggen door de lage waterstand van het Scar House reservoir.  ©  Facebook - Nichola Barningham

Middeleeuws dorp komt bloot te liggen in Engeland door extreem lage waterstand van stuwmeer

Een middeleeuws dorp in het Engelse graafschap Yorkshire dat een eeuw geleden onder water kwam te staan door een stuwmeer, is weer opgedoken als gevolg van dalende waterstanden. Na onder meer dinosaurussporen en oorlogsboten is de opduikende nederzetting een gevolg van de wereldwijde droogte.

joro
Bron: BBC

De nederzetting ligt in de buurt van de middeleeuwse boerengemeenschap Lodge en werd gerund door een nabijgelegen abdij van een kloosterorde. Het werd als privébezit verkocht nadat koning Hendrik VIII de kloosters halverwege de 16e eeuw had ontbonden.

Door de droogte in Yorkshire is het waterpeil in uitgedroogde stuwmeren gedaald tot onder de 50%, en in het geval van Scar House zijn gebouwen, droge stenen muren en poortpalen zichtbaar geworden.

De nederzetting staat op 16e-eeuwse kaarten en voor het reservoir werd aangelegd woonden er zo’n 1.250 mensen. Het stuwmeer voorziet tegenwoordig grote delen van Yorkshire van drinkwater.

Het water in het reservoir is voor een groot deel opgedroogd. ©  Facebook - Nichola Barningham

De opmerkelijke beelden van de middeleeuwse nederzetting werden door de Britse Nichola Barningham op sociale media gedeeld. “We hebben vandaag een ritje gemaakt naar Scar House Reservoir. Het water stond zo laag dat we over lanen hebben gelopen waar mogelijk al 100 jaar niet meer over is gelopen”, schrijft ze op Facebook.

De nederzetting is voor het laatst gezien in augustus 1995 tijdens een andere lange periode van droogte in het Verenigd Koninkrijk.

LEES OOK. Van dinosporen in de VS tot oorlogsschepen van nazi-Duitsland in Servië: uitgedroogde rivieren leggen wereldwijd historische schatten bloot

 ©  Facebook - Nichola Barningham

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER