Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Document over huiszoeking Trump zwartgelakt vrijgegeven: vrees voor gevolgen voor getuigen en FBI-agenten

Voormalig president van de VS Donald Trump.Beeld AFP

Het FBI-document dat de basis vormde voor de doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump is op last van de rechter vrijgegeven, maar er zijn veel passages zwartgelakt. Het ministerie van Justitie heeft dat gedaan omdat getuigen, FBI-agenten of andere betrokkenen in gevaar kunnen komen als hun identiteit bekend zou worden. Donald Trump hekelt intussen de ‘heksenjacht’ tegen zijn persoon.

, en

Het FBI-document, dat 38 pagina’s telt, bevat een onder ede afgelegde verklaring waarin wordt uitgelegd waarom gevonden bewijs reden was voor de huiszoeking in Trumps resort Mar-A-Lago in Palm Beach (Florida).

De rechter had begrip voor de bekommernissen van de betrokkenen getoond, mede omdat er onder hen al mensen zijn bedreigd. Ook delen die het strafrechtelijk onderzoek zouden kunnen schaden, zijn gecensureerd.

Het FBI-document dat de basis vormde voor de doorzoeking van Trumps woning. Veel passages blijken zwart gelakt.Beeld REUTERS

In Trumps resort Mar-A-Lago werden twintig dozen met deels zeer vertrouwelijke overheidsdocumenten in beslag genomen. Media, waaronder de kranten The New York Times en The Washington Post, waren naar de rechter gestapt om het document te kunnen inzien in de hoop dat meer duidelijk wordt over de mogelijk strafbare feiten die de politie had aangevoerd als rechtvaardiging voor de huiszoeking.

De voormalige president had eerder dit jaar vijftien dozen met documenten overhandigd aan het nationaal archief. Veertien daarvan bevatten documenten met de status vertrouwelijk, geheim of topgeheim, staat in het vrijgegeven document. Van die laatste categorie waren er 25, op een totaal van 184 geclassificeerde documenten.

Het ministerie van Justitie schreef dat er goede redenen waren om aan te nemen dat er “bewijs van obstructie” zou worden gevonden in Trumps woning.

Ook wordt duidelijk dat het ministerie van Justitie dit jaar herhaaldelijk contact heeft gehad met de advocaat van Donald Trump over het feit dat er geclassificeerde documenten op Mar-a-Lago lagen. Grote delen van deze berichtenwisseling zijn zwartgelakt.

‘Heksenjacht’

Trump is verontwaardigd dat het ministerie van Justitie het document publiek heeft gemaakt. Trump hekelt een “heksenjacht” tegen zijn persoon op het platform Truth Social, dat hij mee heeft opgericht.

Hij beschuldigt de federale politiedienst FBI en het ministerie van Justitie van bedrog. Volgens hem zou uit het document immers niet blijken dat hij nauw zou hebben samengewerkt met de FBI. Ook levert het document volgens Trump geen bewijzen dat hij documenten over kernwapens zou achtergehouden hebben.

Lees ook

‘Trump nam meer dan 700 bladzijden vertrouwelijke documenten mee’

De laatste dagen van president Trump en de ‘zeer geheime’ documenten die hij liet verschepen naar Florida

Trump had er eerder voor gepleit de vertrouwelijke status van het document op te heffen, mede in de veronderstelling dat de zaak politiek gemotiveerd is. Maar hij heeft wel een zaak aangespannen waarin hij eist dat de FBI stopt met het onderzoek tot een toezichthouder is aangesteld.

Uit het eerder vrijgegeven huiszoekingsbevel en een lijst met in beslag genomen voorwerpen is gebleken dat een deel van het in Trumps residentie gevonden materiaal de status ‘topgeheim’ had, dat volgens protocollen in overheidsfaciliteiten moet worden opgeborgen. Daarmee is mogelijk de Spionagewet geschonden.

De regering-Biden gaat niet in op de zaak. Gevraagd of hij denkt dat Trump de nationale veiligheid in gevaar heeft gebracht, antwoordde de president dat het aan Justitie is om dat te bepalen.