Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA) stelt federaal PCR-testplatform in vraag: "Miljoenen verdwijnen, trek stekker eruit"

De acht laboratoria die aangesloten zijn bij het federale testplatform, krijgen maandelijks 576.000 euro om samen dagelijks 20.000 PCR-coronatests te analyseren, terwijl ze er maar enkele honderden per dag verwerken. Dat schrijft onder meer De Standaard. Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA) vindt dat dat platform beter wordt afgeschaft.

Volgens Gijbels hebben de commerciële labo's en de labo's in de ziekenhuizen intussen genoeg capaciteit om bij een volgende coronagolf alle PCR-tests te kunnen verwerken en is een federaal platform niet nodig.

"Het had nooit opgericht mogen worden. Het zijn intussen miljoenen die verdwijnen in een (gezondheids)sector die echt kreunt om middelen. Die middelen worden nu uitgedeeld zonder dat daar transparantie over is", zegt Gijbels.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt geen aanstalten om het federaal platform stop te zetten. "Het is een nuttige reservecapaciteit", zegt hij. "We willen geen tweede keer overvallen worden door ­capaciteitstekorten in de private markt." Eind oktober loopt de huidige overeenkomst af. Dan wil Vandenbroucke bekijken welk beleid hij verder zal voeren.

Meest gelezen