Archieffoto

"Wereldwijde revolutie": wetenschappers uit België ontwikkelen verbeterde behandeling voor hartfalen

Wetenschappers uit België hebben een verbeterde behandeling voor hartfalen ontwikkeld. Via een grote, nationale studie in 27 ziekenhuizen in ons land heeft het team van cardioloog Wilfried Mullens kunnen aantonen dat een nieuwe combinatie van vochtafdrijvende medicijnen beter werkt voor patiënten met ernstige hartproblemen dan de klassieke behandeling. "Dit is een revolutie, wereldwijd gaan we miljoenen mensen kunnen helpen."

Het team van cardioloog prof. dr. Wilfried Mullens (Ziekenhuis Oost-Limburg, Genk en Universiteit Hasselt) heeft via baanbrekend onderzoek een verbeterde behandeling voor hartfalen ontwikkeld. Dat is een chronische aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed pompt naar de weefsels en organen. In België treft acuut hartfalen jaarlijks meer dan 200.000 mensen. 

Hartfalen heeft verschillende mogelijke oorzaken. Het kan onder meer het gevolg zijn van een hartinfarct, een aanhoudende hoge bloeddruk, een hartspierontsteking of van hartritmestoornissen. "De hoofdklacht wanneer het hartfalen ontspoort, is vochtopstapeling, meestal in de longen of de benen", vertelt Mullens. "Mensen klagen dan over verschrikkelijke kortademigheid of gezwollen benen."

BEKIJK - Een bijhorende reportage van "Het journaal" over de nieuwe behandeling:

Videospeler inladen...

Dit zal een revolutie teweegbrengen in de aanpak van acuut hartfalen

Wilfried Mullens, cardioloog

Om de oorzaak van het hartfalen te behandelen, moet eerst dat vochtprobleem opgelost worden. "Dat is de eerste, maar ook de belangrijkste stap", aldus de cardioloog. Helaas is de huidige behandeling daarvoor weinig effectief. "Op dit moment loopt een patiënt met acuut hartfalen 60 procent kans op een nieuwe opname of overlijden in de eerstvolgende maanden na de eerste opname."

Wereldwijde primeur

Via een grote, nationale studie bij 519 patiënten in 27 Belgische ziekenhuizen heeft het team van prof. dr. Mullens kunnen aantonen dat een combinatie van verschillende soorten van reeds bestaande vochtafdrijvers de effectiviteit van de behandeling in belangrijke mate kan verbeteren. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met de UHasselt en met steun van het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE).

De helft van de patiënten werd behandeld met de klassieke vochtafdrijver (Lisdiuretica) en een placebo, terwijl de andere helft werd behandeld met een combinatie van de klassieke vochtafdrijver en een ander soort vochtafdrijver (Acetazolamide). De patiënten die deze laatste combinatie van de twee vochtafdrijvers kregen, hadden 46 procent meer kans om het overtollige vocht kwijt te zijn na 3 dagen. Daarnaast konden deze patiënten ook veel vroeger ontslagen worden uit het ziekenhuis. 

We gaan hiermee wereldwijd miljoenen mensen kunnen helpen

Wilfried Mullens, cardioloog

"Dit is de allereerste keer dat iemand heeft kunnen aantonen dat er een betere behandeling is voor een probleem dat jaarlijks 200.000 Belgen en wereldwijd miljoenen mensen treft", vertelt Mullens. "Dit zal een revolutie teweegbrengen in de aanpak van acuut hartfalen."

Acetazolamide, de vochtafdrijver die in de nieuwe behandeling wordt gecombineerd met de klassieke vochtafdrijver (lisdiuretica) is een bestaand medicijn dat op dit moment onder meer gebruikt wordt voor glaucoom en hoogteziekte. "Dit medicijn is uitermate effectief en heeft geen patent meer, dus het kost bijna niks en is daarenboven ook veilig en gemakkelijk toe te dienen. We gaan hiermee wereldwijd miljoenen mensen kunnen helpen", besluit Mullens.

De publicatie van het onderzoek verscheen vanmorgen in het toonaangevende medisch tijdschrift The New England Journal of Medicine en de studie wordt vandaag ook voorgesteld op het jaarlijks Europees Congres van Cardiologie in Barcelona, het grootste cardiologiecongres wereldwijd.

Meest gelezen