De rivier Jialing in de industriestad Chongqing staat zo goed als droog.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

China pompt (opnieuw) miljarden in sputterende economie, is dat genoeg om "perfecte storm" te overwinnen?

In China gaat het communistische regime nog eens ongeveer 146 miljard euro pompen in de economie en dan vooral in infrastructuur. Het is al de tweede kapitaalinjectie in enkele maanden tijd. De eens zo roemrijke groei van de Chinese economie sputtert al een tijd en dat heeft tal van oorzaken.

Het gaat om 1.000 miljard yuan of ongeveer 146 miljard euro die de volgende maanden in de economie moet belanden. Het is overigens al de tweede kapitaalinjectie in korte tijd: in juni werd al eens een relanceplan van 300 miljard euro aangekondigd. Dat bleek dus niet genoeg en volgens Erik Joly, hoofdeconooom van de bank ABN Amro, in "De ochtend" zal dit wellicht ook nu niet voldoende zijn.

De Chinese economie boert slecht: de tijden van meer dan 10 procent groei van het bruto binnenlands product liggen al ver achter ons en de overheid geeft toe dat het nu geplande streefcijfer van 5,5 procent groei niet gehaald zal worden. Er moet dus opnieuw een kapitaalinjectie worden doorgevoerd.

Op zich is dit steunpakket niet zo heel erg groot, zegt Joly. Het gaat ongeveer om Ć©Ć©n procent van de totale Chinese economie. Die doet het niet goed en zit in een "perfecte storm" waarbij een veelvoud aan factoren de economie afremmen.

Strenge coronabeperkingen leiden tot lege winkelrekken in een supermarkt in Shanghai.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Zo zijn er tekorten aan energie om de industrie draaiende te houden, vooral dan in het zuiden van het land. Er zijn ook de nog altijd draconische "zero covid"-maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan waardoor steeds opnieuw grote steden in lockdown worden geplaatst. De voorbije maanden was dat het geval voor 247 miljoen Chinezen, ongeveer een vijfde van de bevolking en dat remt de economie sterk af. Tenslotte is er nog de aanhoudende droogte die de oogsten bedreigt en de voedselprijzen de hoogte injaagt.

Zieke vastgoedsector is gigantisch groot

De belangrijkste rem op de groei is nog altijd de crisis in de Chinese vastgoedsector. Die begon bij het feitelijk faillissement van Evergrande, een van de grootste bouwpromotoren, maar heeft nu ook de hele sector in haar greep.Ā 

Die sector krijgt nauwelijks nog krediet bij de banken, maar ook niet van de klanten, want veel Chinezen weigeren om hun hypotheek nog af te lossen. Vastgoed is erg belangrijk in China, goed voor 40 tot 50 procent van de totale economie en dat is gigantisch, merkt Joly op. Als het daar dan slecht gaat, werkt dat uiteraard door in de rest van de economie.

Daarom is het enigzins verbazend dat een groot deel van de 146 miljard euro die de overheid nu in de economie wil pompen, opnieuw zal gaan naar infrastructuurwerken, nog meer vastgoed dus. Toch is dat ook logisch, vindt Joly: "Veel vastgoedprojecten gaan uit van provinciale en lokale overheden en die leveren niet enkel veel prestige op, maar ook tal van banen".

Deze kapitaalinjectie is kleiner en dus "veel minder bazooka"

Erik Joly, hoofdeconoom van ABN Amro

Na de wereldwijde financiĆ«le crisis lanceerde de Chinese overheid in 2009 al eens een grote kapitaalinjectie van 600 miljard dollar, maar dat geld werd volgens Joly niet altijd goed besteed. "Er werden toen bruggen gebouwd in gebieden waar er nauwelijks auto's reden". Dat verklaart waarom de kapitaalinjecties nu veel bescheidener zijn, men heeft van de uitwassen van 2009 geleerd en "er is nu veel minder bazooka", aldus Joly.Ā 

Voelen wij dat?

De Chinese economie is een van de grootste ter wereld en dus heeft wat daar gebeurt, ook wereldwijd gevolgen. Voor de consumenten hier zullen volgens Joly de problemen met de aanvoerketens blijven zo lang Peking ganse steden in lockdowns plaatst telkens als daar corona opduikt. Ook kan dat gevolgen hebben op de prijzen van industrie- en landbouwproducten.

De haven van Qingdao in het noorden van China: aanvoerlijnen blijven een probleem.
Copyright FeatureChina 2022

De investeerders hier te lande voelen de weerslag van de Chinese beurzen. De belangrijkste beursindexen in China zijn de voorbije maanden met 17 procent gedaald in lokale yuan, in euro is dat beperkt tot 13 procent, maar dat is toch ook nog veel.Ā 

Joly verwacht daarom dat het Chinese regime "er nog een slag extra zal bij doen", met andere woorden: er is nog wel een nieuw pakket van steun voor de economie te verwachten in de aanloop naar het congres van de communistische partij in het najaar.Ā 

Daar wil huidig president en partijleider Xi Jinping zich voor een derde ambtstermijn laten kronen en dat is ongezien sinds Mao Zedong en Deng Xiaoping. Er is daar binnen het regime weerstand tegen en het is daarom belangrijk dat de economie het beter doet.

Meest gelezen