©  EPA-EFE

Manchester United kruipt verder uit dal met zuinige zege tegen Southampton, Leicester-Belgen kunnen Chelsea geen peer stoven

Manchester United heeft zaterdagmiddag zijn tweede zege van het seizoen geboekt. De ploeg van Erik ten Hag won met het kleinste verschil op het veld van Southampton: 0-1. Topaankoop Casemiro mocht tien minuten voor tijd debuteren, Cristiano Ronaldo kreeg dik twintig minuten.

Jonas Withouck, Jens Jacobs

Het was een gek beeld: Cristiano Ronaldo en Casemiro samen op de bank voor een wedstrijd van Manchester United op het veld van Southampton. De Portugese spits zat daar dan natuurlijk wel om een heel andere reden dan de Braziliaanse middenvelder.

©  ISOPIX

De eerste helft begon gelijkopgaand met kansjes aan beide kanten. Bruno Fernandes probeerde Southampton-doelman Gavin Bazunu van ver te kloppen, maar die liet zich niet verrassen. Aan de overkant moest David De Gea redding brengen op een poging van Adam Armstrong.

Na 20 minuten had United altijd op voorsprong moeten komen. Elanga, Fernandes en Eriksen kregen de bal maar niet voorbij Bazunu. Onwaarschijnlijke flipperkastfase.

Na een halfuur had Southampton dan weer op voorsprong kunnen komen. Een hoekschop van Ward-Prowse werd verlengd tot bij Armel Bella-Kotchap, maar de centrale verdediger besloot van dichtbij over de kooi van De Gea. Amper een minuut later moest de Spaanse doelman redding brengen op een poging van Ché Adams en enkele minuten voor rust kreeg de spits van Southampton de bal er opnieuw niet in. Southampton verdiende ondertussen eigenlijk al voor te staan, maar het stond 0-0 aan de rust.

Knappe aanval United

In de tweede helft was het dan toch United die het eerste doelpunt van de middag scoorde. Bruno Fernandes werkte uitstekend af na een knappe combinatie op rechts tussen Dalot en Elanga: 0-1. Een beetje gevleid, maar dat mag ook eens, zullen ze bij United denken.

Na het doelpunt was het al Southampton wat de klok sloeg. Tot twee keer toe appelleerde de thuisploeg voor een penalty, twee keer kreeg het die niet. Voor de bedrijvige centrale verdediger Bella-Kotchap, die meer kansen kreeg dan de spitsen, wilde het opnieuw twee keer niet lukken. Ook Armstrong kreeg de bal niet meer voorbij een sterk keepende De Gea en ook onze landgenoot Roméo Lavia kreeg zijn moment om aan te leggen, maar zijn schot ging ver over en naast.

Debuut Casemiro

De sterren waren in minuut 68 (Ronaldo) en minuut 80 (Casemiro) van de bank gekomen. Zij konden niet meer doen dan de voorsprong verdedigen. Even leek het alsof Ronaldo al snel met een blessure naar de kant zou moeten, maar de Portugese spits bleef toch gewoon staan. Voor Casemiro is het een kwestie van tijd vooraleer hij aan de aftrap zal komen, voor Ronaldo wordt het nog een spannende week. Blijft hij of blijft hij niet?

Leicester-Belgen zien Sterling twee keer scoren

Nog in Engeland stond de kraker tussen Chelsea en Leicester City op het programma. Leicester, waar Rode Duivels Youri Tielemans, Dennis Praet en Timothy Castagne in de basis begonnen, konden dit seizoen nog niet winnen en hoopten dat op Stamford Bridge voor het eerst te doen.

Dat wouden de Blues weliswaar niet laten gebeuren. Na de 3-0-nederlaag tegen Leeds vorige week, waren de troepen van coach Thomas Tuchel gebrand op een knalprestatie. Nieuwkomer Raheem Sterling had die boodschap duidelijk goed begrepen. Na een eerste helft zonder veel animo, zette Sterling met twee doelpunten Chelsea op rozen. Een doelpunt van Barnes zorgde nog even voor wat nervositeit, maar scoren lukte niet meer.

©  EPA-EFE

Zuinige zege voor Trossard, Onana geraakt niet voorbij Brentford

Ook Brighton kwam vandaag in actie. In eigen huis hadden Leandro Trossard en co. genoeg aan een doelpunt van Gross om de drie punten thuis te houden tegen Leeds United. Leandro Trossard lag met een assist aan de basis van het doelpunt.

©  ISOPIX

Nog in Engeland stond er bij Everton met Amadou Onana nog een Rode Duivel op het veld. Onana en co. leken lang op weg naar de zege tegen Brentford na een doelpunt van Chelsea-target Anthony Gordon. Vitaly Janelt zorgde uiteindelijk met een laat doelpunt dat beide ploegen vrede moesten nemen met een gelijkspel.