Vredescollectief Ieper legt bloemen neer tegen Frontnacht en IJzerwake

Het gedenkteken voor de gebroeders Van Raemdonck bij Steenstrate in Ieper, waar jaarlijks de IJzerwake plaatsvindt (archief). ©  Thijs Pattyn

Het Vredescollectief Ieper heeft zaterdagmiddag samen met leden van de 8-meicoalitie bloemen neergelegd aan een gedenksteen voor burgers in het verzet tijdens WOII. Beide organisaties willen zo een tegenreactie leveren aan het extreemrechtse festival Frontnacht en de IJzerwake.

ast
Bron: BELGA

Frontnacht mag dan wel geschrapt zijn, de IJzerwake gaat als afscheuring van de IJzerbedevaart nog gewoon door op zondag. Naar aanleiding daarvan wilden de 8-meicoalitie en Vredescollectief Ieper een bloemlegging houden. ‘Extreemrechtse organisaties roepen weer massaal op voor de IJzerwake. Ik begrijp als kind van verzetsmensen heel goed wat fascisme inhoudt. Extreemrechts gebruikt dezelfde demagogie als in de jaren ‘30. We kennen de geschiedenis en weten waar haat en racisme toe leiden. Met de 8-meicoalitie willen we waarschuwen voor het gevaar van extreemrechts’, zegt de initiatiefnemer van de 8-meicoalitie Ellen De Soete. 

Bij de symbolische actie was ook Simon Gronowski aanwezig. Hij kon in 1943 van een nazitrein springen. Zijn moeder en zus kwamen om in Auschwitz. Hij riep op niet in de val te lopen van het fascisme: ‘Extreemrechts, het nazisme, het racisme en het antisemitisme, waarvan ik slachtoffer werd, zijn een gevaar. Zij verspreiden haat en geweld. Het is een bedreiging voor ons allemaal.’

Eerder deze maand besliste het stadsbestuur van Ieper na lang twijfelen om de vergunning van het Frontnacht-festival alsnog in te trekken na een negatief advies van het Ocad, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Uit die nota bleek dat de bands die zouden optreden op Frontnacht gelinkt zijn aan neofascistische en -nazistische groeperingen. De beveiliging van het festival zou bovendien gebeuren door een privémilitie rond de beruchte Vlaamse neonazi Tomas Boutens.