AFP

Hoe ontspant actrice en regisseur Charlotte Vandermeersch zich op vakantie? Dit zijn haar kijk-, luister- en leestips 

Onlangs keerden actrice Charlotte Vandermeersch en haar man Felix van Groeningen terug naar de Italiaanse Alpen, de plek waar ze vorig jaar hun film "De acht bergen" opnamen. "Het was een heuglijk weerzien", vertelt Vandermeersch aan VRT NWS. "Terwijl we urenlang onderweg waren in ons busje luisterden Felix en ik voortdurend naar podcasts, zoals "Napoleon" van Johan Op de Beeck." En Charlotte Vandermeersch deelt nog meer luister-, kijk- en leestips voor een ontspannen zomer.

Bij een vakantie horen een leuke podcast, een goed boek en een fijne film of serie. Of je nu onderweg bent, in een strandstoel ligt of af te rekenen krijgt met slecht weer: met deze tips hoef je je alvast niet te vervelen. 

"Dit is mijn moeder" van Tommy Wieringa, het favoriete vakantieboek van Charlotte Vandermeersch

"Voor mijn werk ben ik voortdurend bezig met een specifiek soort taal en tekst. Hierdoor heb ik lange tijd het gevoel gehad dat ik heel wat interessante verhalen misloop. Dat gevoel probeer ik sinds kort los te laten. Ik wil de zomer zien als een periode van pure ontspanning, met hier en daar een goed boek om mijn geest te voeden."

Eén dag lang was "Dit is mijn moeder" van Tommy Wieringa mijn ideale reiscompagnon

"Een ideaal boek voor de zomer is "Dit is mijn moeder" van Tommy Wieringa. Ik heb het boek op één dag uitgelezen. In "Dit is mijn moeder" reflecteert Wieringa op een afstandelijke en ironische manier over zichzelf en over zijn moeder, een heel kleurrijke vrouw die tegelijkertijd zacht én hard is. Wieringa wist me mee te sleuren in het leven van een vrouw dat eigenlijk helemaal niet makkelijk te vatten valt. Eén dag lang was dit boek mijn ideale reiscompagnon. Als je deze zomer een dagje vrij hebt, kan ik dus alleen maar dit boek aanraden."

BEKIJK: Tommy Wieringa over "Dit is mijn moeder" (De afspraak, 31 januari 2019)

Videospeler inladen...

"Een ander kort boek dat ik deze zomer gelezen heb, is "De randen" van mijn goede vriend en schrijver Angelo Tijssens. Ook dit boek las ik toen ik alleen onderweg was in het buitenland. Het verhaal biedt een persoonlijke inkijk in het leven van een jong homoseksueel persoon die op zoek gaat naar zichzelf terwijl hij terugkeert naar zijn eerste liefde. Het is een heel teder verhaal en Tijssens brengt het op een universele manier waardoor het iedereen kan raken. "De randen" is scherp, pijnlijk en rauw."

"Minx", de favoriete geestige zomerreeks van Charlotte Vandermeersch

"Om dezelfde reden als "De randen" van Angelo Tijssens, wil ik de tv-reeks "I may destroy you" van Michaela Coel graag aanraden. Beide verhalen gaan over mensenlevens die absoluut niet lijken op het mijne. Ik vind dat we vaker verhalen moeten bestuderen over mensen die niet op onszelf lijken; ze versterken ons empathisch vermogen, denk ik. Arabella, het hoofdpersonage uit de reeks, is sympathiek én hatelijk tegelijkertijd, en ze is totaal anders dan ik, wat de reeks zo fascinerend maakt."

Het hele verhaal is eigenlijk een omgekeerde #MeToo-situatie

"Een iets luchtigere reeks waar ik me als vrouw vaak in verkneukeld heb, is "Minx". De reeks is overdreven American, heel erg grappig en het onderwerp is uiterst actueel, ook al speelt het verhaal zich af in de jaren 70. Joyce Prigger, het hoofdpersonage, wil een feministisch magazine uitbrengen en belandt per ongeluk midden in de pornoindustrie. Het hele verhaal is eigenlijk een omgekeerde #MeToo-situatie. Deze feministische reeks wordt uiterst overtuigend gebracht door een volkomen onbekende cast. Een aanrader!"

Bekijk hier de trailer van "Minx": 

De favoriete podcast van Charlotte Vandermeersch: "Napoleon" van Johan Op de Beeck

"Onderweg met Felix door de Alpen of alleen op reis heb ik heel graag naar podcasts geluisterd. Het maakt die uren die je onderweg bent de moeite waard. Zo denk ik nog vaak terug aan "Napoleon" van Johan Op de Beeck. Deze podcast was enorm verrijkend én emotioneel. Het is geen saaie, chronologische podcast over het leven van Napoleon. Op de Beeck springt op een intuïtieve manier van de hak op de tak wat het allemaal heel interessant maakt. De beschrijvingen deden me vaak denken aan fantasy-reeksen à la "Game of thrones" waar legers lijnrecht tegenover elkaar staan."

Ook al gaat "Napoleon" over het verleden, het hele verhaal blijft brandend actueel

"Ook al gaat "Napoleon" over het verleden, het hele verhaal blijft brandend actueel. Ik heb met open mond geluisterd naar de aflevering over de mislukte veldslag in Rusland. Je begrijpt een tikkeltje beter hoe en waarom Rusland doorheen de geschiedenis altijd op een andere manier te werk is gegaan. Wat de podcast zo verfrissend maakt, is de genuanceerde blik van Op de Beeck. Soms moest ik echt huilen om zijn beschrijvingen van bepaalde veldslagen en nederlagen."

"De acht bergen", de film die Charlotte Vandermeersch samen met haar man Felix van Groeningen maakte, heeft deze lente de juryprijs van het filmfestival van Cannes gewonnen, een gedeelde prijs met de Poolse film "Eo".

"De acht bergen" is een verfilming van de gelijknamige bestseller van de Italiaanse auteur Paolo Cognetti, over de onverwoestbare vriendschap tussen Pietro, een stadsjongen uit Milaan, en Bruno, een jongen uit de bergen. Ze leren elkaar tijdens hun kindertijd kennen tijdens een zomervakantie. Over de jaren heen verwatert het contact, maar hun band blijft overeind.

BEKIJK: Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen in Cannes (Journaal, 28 mei 2022)

Videospeler inladen...

Meest gelezen