AFP or licensors

J.K. Rowling reageert voor het eerst op haar afwezigheid in Harry Potter-reünie: "Ik was wél gevraagd"

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling heeft zélf beslist om niet mee te doen aan de reünie, die begin dit jaar werd uitgezonden. Dat zegt ze zelf in de "Graham Norton’s Radio Show Podcast". Tot nog toe waren er veel speculaties over haar afwezigheid.

Na lang wachten, was het op 1 januari eindelijk zo ver. Wereldwijd werd toen "Harry Potter: return to Hogwarts" uitgezonden, een tv-special waarin de cast en crew terugblikte op het succes van de films, twintig jaar nadat de eerste film - "Harry Potter en de steen der wijzen" - in de zalen verscheen. 

Grote afwezige in die hele special? J.K. Rowling, de schrijfster van de boeken waarop de films gebaseerd zijn en dus ook de geestelijke moeder van Harry Potter. 

De geruchtenmolen draaide volop. Velen wezen naar enkele uitspraken van haar die als transfoob worden bestempeld en waarvoor ze onder vuur kwam te liggen. Uitspraken waar veel kritiek op kwam, ook van Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, de drie hoofdrolspelers in de films. 

Maar J.K. Rowling is wél gevraagd voor de reünie, zo zegt ze nu zelf, in de "Graham Norton’s Radio Show Podcast". "Niemand zei dat ik niet moest komen. Ze hebben me gevraagd, maar ik heb zelf beslist dat ik er niet aan wilde meedoen. Ik dacht dat het meer zou gaan over de films dan over de boeken, wat ook het geval was. De verjaardag draaide daarrond."

Beluister hier een fragment uit de podcast:

In het interview werd aan de schrijfster ook gevraagd of ze nog contact heeft met de "jonge acteurs", "want sommigen hebben zich over jou uitgesproken". "Ja, dat heb ik", zegt Rowling. "Met sommigen meer dan anderen, maar dat was altijd zo. Sommigen ken je beter dan anderen."

Meest gelezen