Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Verontwaardiging in India nadat verkrachters van moslimvrouw en moordenaars van haar familie zijn vrijgelaten

In India is grote verontwaardiging losgebarsten nadat 11 mannen die tot levenslang veroordeeld waren wegens de groepsverkrachting van een moslimvrouw en het uitmoorden van haar familie vrijgelaten werden. Het slachtoffer zegt dat ze alle vertrouwen in de justitie kwijt is, maar dat geldt ook voor duizenden andere vrouwen -hindoes en moslims- die in India het slachtoffer zijn van verkrachting.

De elf mannen waren onlangs na 15 jaar opsluiting vrijgelaten uit de gevangenis in de westelijke deelstaat Gujarat. Ze werden met gejuich en snoepjes en andere tekenen van respect opgevangen door hun familieleden. 

De vrijlating heeft tot heel wat kritiek en protest geleid in India, te meer omdat verkrachtingen daar een heuse plaag zijn. Er is nog meer spanning, omdat de slachtoffers moslims zijn en de daders hindoes. 

De mannen hadden in 2002 deelgenomen aan bloedige rellen tussen hindoes en moslims in de staat Gujarat. Aanleiding was een brand in een trein waarbij 60 hindoes waren omgekomen. Volgens de hindoes was de brand aangestoken door moslims en daarop vonden overal in de staat wraakacties plaats. 

Ik heb langzaamaan leren leven met mijn trauma... geef mij het recht om in vrede te leven zonder angst

Bilkis Bano, het slachtoffer van de groepsverkrachting

Bekijk hier beelden van het protest:

Videospeler inladen...

De 11 veroordeelden maakten toen deel uit van een groep militante hindoes belust op wraak. Ze onderschepten een moslimfamilie die toen op de vlucht was geslagen. Niet minder dan 14 leden van de familie, onder hen kinderen, werden vermoord. De jonge vrouw die het gezicht van de slachtoffers is, Bilkis Bano, werd uitgekleed en in groep verkracht en voor dood achtergelaten. Haar driejarig dochtertje werd vermoord, maar Bano overleefde en kon nadien haar verkrachters aanwijzen.

Mevrouw Bano had -net als 6.000 academici en politici uit alle partijen- verzet aangetekend tegen de vrijlating, maar dat heeft het Hooggerechtshof niet kunnen vermurwen. Bano zegt nu dat ze enorm teleurgesteld is en dat ze alle vertrouwen in de justitie verloren heeft.

Bilkis Bano heeft geen begrip voor de vrijlating van haar verkrachters.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De voorbije jaren zijn de straffen voor verkrachting fors strenger gemaakt na protest van vrouwen. Volgens richtlijnen van zowel de federale regering als die van Gujarat mogen verkrachters die tot levenslang veroordeeld worden, niet vervroegd vrijkomen. Dat is dus het geval van de 11 verkrachters van Bilkis Bano, maar blijkbaar is een uitzondering gemaakt wegens de 75e verjaardag van de onafhankelijkheid van India.

Premier Modi ligt opnieuw onder vuur

De verontwaardiging brengt ook de Indiase premier Narendra Modi opnieuw in het vizier. Modi -hoofd van de radicale hindoe-nationalistische BJP- was tijdens de rellen in 2002 minister-president van de deelstaat Gujarat. Hij kreeg toen kritiek omdat hij te weinig zou ondernomen hebben om de extremistische hindoe-milities tegen te houden. Zijn BJP heeft overigens banden met een aantal van die hindoe-extremisten.

Het gerecht beschikte toen over "onvoldoende bewijs om Modi te vervolgen", maar medewerkers van hem werden wel voor de rechter gebracht. Zij werden echter op borgtocht vrijgelaten of ontkwamen op een andere manier aan vervolging. Bij de golf van geweld in Gujarat zijn in 2002 ongeveer duizend mensen gedood, de meesten moslims. 

Meest gelezen