©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Van martelmoord tot illegale partijfinanciering: deze spraakmakende rechtszaken volgen dit najaar

Voor het hof van assisen in Tongeren start over een maand het proces rond de moord op de 37-jarige politieman Amaury Delrez, die in de nacht van 25 op 26 augustus 2018 in Spa werd doodgeschoten. Beschuldigde is de Nederlander Yvo T., die met zijn broer en een kennis in Spa vertoefden voor de Formule 1-wedstrijd in Francochamps. In een etablissement kregen de drie mannen ruzie.

Belga

De opgetrommelde agenten zagen een taxi wegrijden, die overvol zat. Toen een politieploeg de taxi tegenhield voor een controle, haalde Yvo T. een vuurwapen tevoorschijn, waarmee hij politieagent Amaury Delrez neerschoot. Voor de politieman kon geen hulp meer baten.

Omdat beschuldigde Yvo T. in het Nederlands berecht wil worden, vindt het proces niet in Luik maar in Tongeren plaats. Op 27 september wordt de jury samengesteld en op maandag 3 oktober start het proces.

Op 6 september vindt de jurysamenstelling plaats voor het assisenproces tegen Jarrit Hermans (24, zonder gekend adres) en Stefano Ceci (30) uit Beringen. De twee beschuldigden staan terecht voor de moord op de 56-jarige Johannes van Wordragen op 27 september 2018 in Hasselt.

De man had het duo in zijn huis in de Salvatorstraat opgevangen, waar hij onderdak bood aan jongeren met problemen van financiële aard of met verslavingsmoeilijkheden. Het slachtoffer wilde hen buiten omdat ze amok maakten, maar dat zinde het tweetal niet. Ze takelden de vijftiger toe aan het opvangtehuis van de vzw Goed, waarna ze hem met een gestolen brommer naar de Voogdijstraat reden. Daar werd de man gewurgd en doodgestoken. Het levenloze lichaam werd achtergelaten in een berm dichtbij de E313.

Vanaf 12 september hoort het assisenhof 51 getuigen in de zaak.

Op 28 september behandelt het Antwerpse hof van beroep het dossier van de 78-jarige voormalige minister van staat en burgemeester van Bree Jaak Gabriëls. Begin december 2021 is hij door de strafrechtbank van Tongeren tot een geldboete van 8.250 euro veroordeeld wegens illegale partijfinanciering. Hij stond met veertien anderen terecht voor een fictieve facturatiestroom tussen 2005 en 2011.

De komende maanden wordt wellicht ook duidelijk wie zich zal moeten verantwoorden voor de martelmoord op de 33-jarige Hilal Makhtout uit Genk. Makhtout was op op 9 maart 2019 het slachtoffer van een strafexpeditie met folterpraktijken, omdat hij 3 kilo cocaïne met een straatwaarde van 100.000 euro zou hebben laten verdwijnen.

Makhtout werd bij hem thuis in Genk ontvoerd en gefolterd. De daders reden daarna met zijn lichaam naar een vakantiehuis in Forzée, nabij Rochefort, waar de chaleteigenaar hem dood aantrof.

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist vermoedelijk in september wie van de dertien verdachten in het dossier voor assisen zal moeten verschijnen. Als er effectief dertien mensen worden doorverwezen, dan gaat het in Limburg om het assisenproces met het hoogste aantal beschuldigden ooit. Het openbaar ministerie heeft intussen gevraagd om alle dertien verdachten weer in hechtenis te nemen.

En dan is er nog een grote drugszaak in Tongeren. De correctionele rechtbank trekt er eind september twee volledige zittingsdagen uit voor het proces tegen 27 beklaagden die betrokken zijn bij een cocaïnewasserij in Zutendaal en twee plantages in Borgloon.

De cokewasserij werd in 2018 tijdens een inval in de Langendijkstraat in Zutendaal ontdekt. In een bestelwagen in een aanpalende loods vond de politie toen ook verschillende vaten met chemicaliën. In de loop van het onderzoek kwam aan het licht dat de bende achter de wasserij zich ook bezighield met een cannabisplantages in Borgloon en dat ze geprobeerd had twee ton cocaïne vanuit Colombia naar ons land te halen. Die lading werd echter daar onderschept.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer