© Reuters

Leider Remco Evenepoel na nieuwe demonstratie in Vuelta: “Ik heb niet voor niets een maand bovenop een berg gezeten”

Verborgen achter zijn rode Specialized-mondmasker zei Remco Evenepoel bovenop Les Praeres de Nava dat het de bedoeling was om meer voorsprong te nemen. Daar slaagde hij met glans in, waardoor de jongeman uit Schepdaal nu nog wat steviger leider is in de Vuelta. “Maar we moeten elk moment gefocust blijven en voorzichtig zijn”, vertelde hij na afloop.

Hugo Coorevits, Maarten Delvaux en Sam Varewyck

“Ik had de benen om all out te gaan. Ik ben echt heel blij hoe we ons opnieuw als ploeg gedroegen”, stelde Evenepoel. “De tijd die ik neem op alle tegenstanders is belangrijk. Op Roglic, maar ook op de anderen. De naam van de renner is niet belangrijk. Ik besef maar al te goed dat de Vuelta nog lang niet gedaan is. We moeten elk moment gefocust blijven en voorzichtig zijn. Deze situatie, waarbij ik voorop sta, is veel beter dan dat je evenveel tijd achterstaat. Een grote duim voor mijn ploeg. We wilden dat er een vlucht vertrok die voor de ritoverwinning kon gaan. Dan waren de bonificatieseconden ook weg. Da’s beter zo. Dus dat kwam perfect uit.”

Evenepoel stelde dat hij de tijdrit effectief goed kent. “Ik zal proberen om zoveel als ik kan te genieten van de tijdrit in de rode leiderstrui”, stelde de Vlaams-Brabander. “Het is echt wel een droom die uitkomt. Ik ken het parcours, ik weet wat ik kan verwachten. Mijn familie zal langs de kant van de weg staan. Ik ga werkelijk alles geven”, aldus een zelfverzekerde leider, die dinsdag al zijn vierde etappe in het rood afwerkt.

“Al drie dagen de beste klimmer”

De jongeman uit Schepdaal gaf ook aan dat hij het jammer vond dat hij de ritzege niet kon pakken. “Ik ben al drie dagen de beste klimmer, maar kon dat nog niet omzetten in een zege. Ik ga dinsdag weer vol gas gaan om weer wat tijd te pakken. Dat is daar mijn enige doel, het wordt een heel belangrijke dag. Het is te vroeg om conclusies te trekken. Ik denk eerst nog aan de ritzege, maar om tijd te winnen in het rood, dat is een droom die uitkomt. Het is geweldig.”

Evenepoel schitterde zondag op een bijzonder steile klim, de Les Praeres de Nava. “Ik denk wel dat dit de zwaarste klim is die ik al heb gedaan qua hellingsgraad. Dit was echt constant steil, met een stukje bergaf voor de laatste 500 meter. Het was een heel lastige rit, niet zo lang maar met veel hoogtemeters. Constant op en af, technische afdalingen… maar we zaten de hele dag goed vooraan. We hebben het perfect gedaan.”

De renner van Quick Step - Alpha Vinyl hield het daar niet bij wat lof voor zijn team betreft. “Het team krijgt voor deze week een tien op tien. Ze waren uitzonderlijk. Nu ga ik van de rustdag en het goede weer genieten, misschien kunnen we wat op het strand liggen. Voor de andere jongens is dinsdag ook een rustdag, maar voor mij niet. Dat de anderen een snor hebben? Ja, ik niet. Ik moet zo aero mogelijk zijn voor dinsdag (lacht). Ik ken het parcours heel goed, het is volledig vlak. Tegenover de pure klimmers heb ik wel een voordeel. Vooral Primoz Roglic zal gevaarlijk zijn.”

“Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Ik wist dat ik naar hier kwam om met de besten te proberen meedoen. Ik heb niet voor niks een maand bovenop een berg gezeten en lange uren gemaakt. Het is nog heel lang, maar we gaan proberen om dit vast te houden. Dat zou een droom zijn. De ritten kunnen niet veel lastiger worden dan dit. Ik wist dat dit weekend puur qua hellingsgraad het zwaarste zou zijn”, sloot Evenepoel af.

Julian Alaphilippe: “Remco moet rustig blijven”

Julian Alaphilippe heeft een goede raad voor Remco Evenepoel. “Als je je goed voelt, heb je de goesting om je te tonen, maar als je een grote ronde wil winnen, moet je ook kalm blijven. Die raad geef ik Remco mee.”

Alaphilippe heeft de ervaring van de gele trui in de Tour de France. “Klopt”, zegt hij, “en als je goed voelt, is het normaal dat je die benen wil tonen, dan wil je ‘à fond’ gaan, maar je moet ook rustig blijven soms. De Vuelta duurt nog twee weken. Hij is nu heel goed en dat is geweldig, ik ben blij voor hem en de ploeg. Dit geeft ons ook een boost en het is fijn om met zo’n gevoel de rustdag in te gaan.”

“Remco had voor de start al gezegd dat hij zich geweldig voelde. Het doel was om andermaal tijd te winnen en dat heeft hij ook gedaan, een goede zaak, maar zoals ik al zei, we moeten rustig blijven. Hij rijdt momenteel met veel vertrouwen rond, en dat is goed. Niet alleen in zichzelf, maar ook in de ploeg. Dat voelen we en voor nu staan we er heel goed voor.”

“Zelf ben ik blij dat ik hier goed werk kan leveren voor Remco. We wilden hem afzetten aan de voet van de klim en dat is gelukt. In het begin van deze Vuelta voelde ik me niet goed en was het lastig, maar nu gaat het beter. De laatste weken zat ik ver verwijderd van mijn beste niveau. Ik beleef nu opnieuw plezier, dat is het belangrijkste en ben ik blij dat ik Remco kan helpen. Het doet me deugd als ik hem hoor zeggen dat ik een ‘meesterknecht’ ben.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer