Direct naar artikelinhoud
Gay Pride

Waarom deze Nederlandse opiniemaker niet naar de Gay Pride gaat

Deelnemers aan de Gay Pride in Amsterdam dit jaar.

De Gay Pride is hét uithangbord van de holebigemeenschap. Het is een evenement waar heel wat zelfverklaarde ruimdenkende mensen een lans voor breken. Of dat zou je toch denken. De Nederlandse opiniemaker Simone van Saarloos denkt daar anders over, en blijft liever weg van de Gay Pride.

"Het voelt voor mij niet veel anders dan Koningsdag", vertelt de 26-jarige schrijfster en filosofe Van Saarloos (26), zelf biseksueel, in Het Parool. "De politieke lading zit niet echt in het feest. Het moet vooral gezellig zijn. Ik houd heus van feesten - en als ik in een club vol lesbo's en homo's sta kan ik wel degelijk het gevoel van saamhorigheid hebben. Maar alleen al het woord 'Pride' is problematisch: wat betekent trots precies? Trots waarop? En trots ten opzichte van wie?"

Simone van Saarloos

In het verleden ging Van Saarloos, die vorig jaar de jongste Zomergast ooit was, wel eens naar de Gay Pride. Maar dat is wat haar betreft verleden tijd. Dit jaar gaat ze in elk geval niet. "Stiekem ben ik altijd opgelucht als ik erachter kom dat ik er niet bij ben. Dat dacht ik ook met Koningsdag: yes ik kan niet. Zodra iets massaal is, heb je toch het gevoel dat je er beter niet bij had kunnen zijn. Niet meedoen, dat is prettig. Als je niet meedoet, moet je er namelijk bewust bij stilstaan wat je dan wel gaat doen."

'Het onderwerp homo-emancipatie wordt vaak gekaapt. De complexiteit van het onderwerp wordt klein gemaakt'
Simone van Saarloos, schrijfster en filosofe

Dat de Gay Pride een feest voor de emancipatie van holebi's is, betwist ze. "Bij Gay Pride vraag ik me bijvoorbeeld af: wat is het effect van zichtbaarheid en wie heeft daar belang bij? Het onderwerp homo-emancipatie wordt vaak gekaapt. De complexiteit van het onderwerp wordt klein gemaakt. Zo neemt Wilders het op voor homo's om zijn anti-islam agenda te versterken. Homo's worden gebruikt om een wij/zij-onderscheid te versterken. Dat is geen geluid vóór iets, maar tégen iets. Het is agressie, geen liefde."