Honderden buurtbewoners uit Antwerpen herdenken razzia's op Joden tijdens Tweede Wereldoorlog

In Antwerpen hebben enkele honderden buurtbewoners en sympathisanten een herdenkingswandeling en -plechtigheid bijgewoond ter ere van de slachtoffers van de razzia's op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

De tocht ging van het Mediaplein aan Antwerpen-Centraal naar de lagere school in de wijk Zurenborg waar de opgepakte Joden destijds werden samengebracht.

BEKIJK - "De stad zou anders gereageerd hebben, als er geweten was dat die mensen in Auschwitz massaal zouden worden omgebracht", zegt historicus Herman Van Goethem:

Videospeler inladen...

Het is vandaag precies 80 jaar geleden dat over heel Antwerpen bijna duizend Joodse bewoners werden gearresteerd. "Het was de bedoeling van de Duitse bezetter om al op 27 augustus 1942 razzia's te houden, maar die werden door moedige burgers gesaboteerd", zegt actrice en presentatrice Lien Van de Kelder, een van de buurtbewoners die de herdenking organiseren. 

"Als vergelding besloot de bezetter dan dat de Antwerpse politie het maar zelf moest doen de dag nadien. De opdracht was om in elke wijk minstens 250 Joden op te pakken. Hier in de wijk Zurenborg werden het er 448, ze hadden dus wel heel erg hun best gedaan. Een hallucinant cijfer. Het is een herinnering die we levend willen houden, net als de namen van de slachtoffers."

De arrestanten werden verzameld in een school en vervolgens gedeporteerd richting de vernietigingskampen. Velen zouden dat niet overleven.

Het is al de vijfde keer dat buurtvereniging Zurenborg Curieus de herdenking organiseert. Er waren ook muzikale bijdragen en toespraken van auteurs Jeroen Olyslaegers (uit zijn boek "WIL") en Tom Lanoye, en van UAntwerpen-rector en historicus Herman Van Goethem.

Meest gelezen