Radio 2

Vissers redden 140 karpers uit net niet opgedroogde vijver in Merchtem: "Nog nooit meegemaakt"

Vrijwilligers van Vissersclub Ter Lijsterbes uit Merchtem hebben zondag net op tijd 140 karperachtige vissen kunnen redden uit een vijver, die zo goed als opgedroogd was door de aanhoudende droogte. Dat is nooit eerder gebeurd in de ruim twintig jaren dat de vissersclub bestaat.

Vissersclub Ter Lijsterbes uit Merchtem organiseerde afgelopen zaterdag zijn kermisviswedstrijd. "Maar we ontdekten dat het waterpeil van één kleine vijver kritiek laag was door de droogte", getuigt voorzitter Frans Vanderstappen. "We trommelden zoveel mogelijk vrijwilligers op en konden zondag uiteindelijk 140 karpers redden door ze uit de vijver te scheppen en in een grotere vijver vrij te laten."

Nooit gezien

"Zo’n droogte hebben we sinds de oprichting van onze vissersclub in 1999 nog niet gehad", stelt Vanderstappen. "We beheren twee grote vijvers en twee kleinere vijvers, waaronder een kweekvijver in het OCMW-park Ter Lijsterbes. Door de aanhoudende droogte is één vijver in het OCMW-park nu praktisch helemaal droog gevallen. Daar hebben we zondag de vissen uit gered. Voor een tiental vissen in de grote vijver aan sportsite Dooren kwam alle hulp te laat. Daar vonden we een tiental dode dieren."

Voorzitter Frans Vanderstappen met een vis die gered werd
Radio 2

Het mag nu stilaan gaan regenen

Er is volgens de vissersclub elk jaar wel natuurlijke vissterfte, maar door aanhoudende  droogte en hitte verslechtert de waterkwaliteit zienderogen en daalt het zuurstofpeil. "Jaarlijks plaatsen we wel tussen de 200 en 500 kilogram kaperachtigen bij op de vijvers, alleen met corona hebben we dat niet kunnen doen", gaat de voorzitter verder. 

"We zijn blij dat we toch 140 karpers hebben kunnen redden, zodat onze 104 leden kunnen blijven vissen. Maar deze droogte mag niet blijven duren, het moet nu echt gaan regenen en ook geen klein beetje om de waterstanden in onze vijvers op peil te brengen en onze vissen te redden", besluit Vanderstappen.

Meest gelezen