Club Brugge telt recordbedrag neer voor Roman Yaremchuk: ex-spits van AA Gent komt over van Benfica

De Belgische voetbalgeschiedenis is een nieuwe recordtransfer rijker. Roman Yaremchuk (26) komt voor 16 miljoen euro naar Club Brugge en wordt zo de duurste inkomende transfer ooit in de Jupiler Pro League. AA Gent, de ex-club van de Oekraïner, krijgt 3 miljoen. Yaremchuk zette zijn krabbel onder een contract tot 2026.

Koen Van Uytvange, David Van den Broeck, Vincent Van Genechten

LEES OOK. Zinho Vanheusden is zijn record kwijt: Roman Yaremchuk is (met voorsprong) de duurste inkomende Belgische transfer ooit

Roman Yaremchuk vloog maandag naar België om zijn medische en fysieke tests af te leggen bij Club Brugge. Een akkoord was er toen al op alle niveaus: de 26-jarige spits krijgt een contract tot 2026. Benfica verkoopt hem voor negentig procent en vangt 16 miljoen euro, een bedrag dat met bonussen nog kan oplopen tot 19 miljoen. Bij een eventuele latere verkoop krijgt het dus nog een tiende van die som.

De Portugese club kocht Yaremchuk een jaar geleden nog zelf aan voor 17 miljoen, maar slechts voor 75 procent. Een kwart van zijn transferrechten bleef bij AA Gent. Om dat af te kopen, bereikte Benfica ook een deal met de Buffalo’s, voor 3 miljoen euro. Een mooi extraatje voor AA Gent, dat het geld zelf kan gebruiken voor eventuele last minute versterkingen. Zinho Vanheusden, in 2019 door Standard gekocht voor zo’n 12,5 miljoen euro, is zo zijn record kwijt als duurste inkomende transfer ooit in de Jupiler Pro League.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Interesse van Club niet nieuw

Voor een deel van de supporters van AA Gent steekt het dat hun gewezen spits na een jaartje bij Benfica naar de aartsrivaal verhuist. Ergens viel dat nochtans te voorspellen. Club zocht nog een grote, sterke spits en greep naast Højlund van Sturm Graz. Dus moest er een alternatief worden gezocht. En snel.

Dat Club in Yaremchuk de missing link voor de aanval ziet, is geen nieuws. In het verleden snuffelde blauw-zwart al aan de Oekraïner: twee jaar geleden werd hij er zelfs aangeboden. De landskampioen wilde hem ook, maar besefte – helemaal terecht, overigens – dat AA Gent hem nooit aan een rechtstreekse concurrent zou verkopen. Tot een concreet bod kwam het niet.

De Oekraïense international trok naar Portugal, maar in het seizoen waarin zijn vaderland in een oorlog verzeilde, dwong hij nooit een vaste basisplaats af in Benfica. Vorig seizoen had hij Nuñez voor zich als spits nummer één, dit seizoen kreeg de jonge Gonçalo Ramos de voorkeur. Sevilla wilde hem huren en ook uit Frankrijk en Duitsland werd er aangeklopt. Maar Yaremchuk kiest voor iets wat hij met AA Gent nooit bereikte: deelname aan de Champions League.

 ©  AFP

International

Gent plukte Yaremchuk medio 2017 op bij Dinamo Kiev, dat de jonge aanvaller eerder ook al had uitgeleend aan Oleksandria. Bij de Buffalo’s ontwikkelde de rijzige spits zich heel gestaag en vormde hij uiteindelijk ook een geweldige tandem met Jonathan David. Zijn statistieken bij AA Gent spreken alvast boekdelen: 61 doelpunten in 152 officiële duels.

LEES OOK. Beklijvende beelden: invaller Roman Yaremchuk (ex-AA Gent) verbijt tranen nadat hij kapiteinsband en staande ovatie krijgt

En daarnaast dwong Yaremchuk onder bondscoach Schevchenko ook nog eens een basisplaats af bij het Oekraïense nationale elftal. Met als voorlopig hoogtepunt een glansrol tijdens het voorbije EK waarbij ‘Chuk’ tweemaal scoorde en zodoende een hoofdrol opeiste bij Oekraïne dat uiteindelijk pas in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Engeland. Die topprestatie levert Yaremchuk nu een toptransfer (van 17 miljoen) op naar Benfica.

In Portugal kwam de spits tot negen doelpunten en zeven assists in 48 optredens.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer