MBE-Photography

Vis van het jaar is deze keer geen vis: grijze garnaal gaat met de eer lopen

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw (VLAM) heeft samen met de visserijsector de grijze garnaal uitgeroepen tot vis van het jaar. De grijze garnaal volgt daarmee de rog op. “Onze Vlaamse grijze garnalen zijn niet enkel heel erg lekker, maar ook van topkwaliteit”, vertelt minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) trots.

De vis van het jaar is dit jaar geen vis, maar een schaaldier. Minister van Visserij Hilde Crevits had de eer om de grijze garnaal aan te kondigen als vis van het jaar. Bedoeling daarvan is de sector en een vissoort van bij ons een duwtje in de rug te geven. "De visserijsector heeft al veel problemen gekend. Middenin een crisis blijven ze investeren in milieuvriendelijke vaartuigen. Daarom verdienen de garnaalvissers en de grijze garnaal het om de titel te ontvangen", vertelt Crevits.

Daarnaast is de Vlaamse grijze garnaal een topproduct, volgens Crevits. "Het is een schaaldier dat je met heel wat gerechten perfect kan combineren. Het is belangrijk dat mensen weten hoe lekker het is. De garnalen zijn niet goedkoop, maar ze zijn van topkwaliteit." De Belgische visserijsector heeft ongeveer 30 vaartuigen die uitgerust zijn om garnalen te vissen. 

BEKIJK - "Een garnaal is als een mier, dat komt uit de grond": Garnaalvisser Charles over de kunst van het garnaalvissen.

Videospeler inladen...

Vlaamse grijze garnalen

De garnaalvissers zijn tevreden dat het de beurt is aan de grijze garnaal om de titel van vis van het jaar in ontvangst te nemen. "Alle vissoorten zijn al eens aan bod gekomen, het is leuk dat het eens aan de garnaal is. Iedereen eet toch graag garnalen en mijn vrouw maakt ze graag klaar", vertelt garnaalvisser Charles Beuckels. "Ja, ik maakte ze klaar en ik heb altijd een viswinkel gehad in Oostduinkerke dus ik heb ook heel wat garnaaltjes verkocht. Als je wil testen of een garnaal vers is, moet hij kraken", voegt zijn vrouw Francine eraan toe.  

Radio2
Radio2

Meest gelezen