ANTWERPEN LIVE. Schooldirectrice Karin Heremans ziet lastminute vier leerkrachten vertrekken: “Dit heeft een impact op het hele team”

Enkele dagen voor de start van het nieuwe schooljaar van vier leerkrachten te horen krijgen dat ze toch elders aan de slag gaan: het overkwam Karin Heremans, directrice van het GO! Koninklijk Atheneum van Antwerpen. “Dat is een heel spijtig gegeven dat impact heeft op een gans team”, zegt Heremans in Antwerpen Live. “Deze vorm van crisismanagement vindt deze dagen in heel veel scholen plaats.”

Net als vele andere scholen voelt het Atheneum in Antwerpen het probleem van het lerarentekort aan den lijve. “Sommige leerkrachten kiezen op het laatste moment voor een job die dichter bij huis is, of een beter rooster of ander vak biedt”, zegt Heremans die in aanloop naar het nieuwe schooljaar voor Gazet van Antwerpen een dagboek bijhoudt. “Dat is een heel spijtige zaak, want het heeft impact op het hele team. Roosters moeten worden aangepast, halsoverkop moeten nieuwe sollicitatiegesprekken gevoerd worden en sommige leerkrachten krijgen extra uren op hun bord.”

LEES OOK. Dagboek deel 1: “Plots haken nog eens vier leerkrachten af, een ramp”

Heremans heeft ergens wel begrip voor de afhakende leerkrachten, maar hoopt dat het probleem in de toekomst verholpen wordt. “Het zou fijn zijn als leerkrachten ons laten weten dat ze weggaan vóór we onze lesroosters beginnen maken.” Heremans hoopt dat onderwijspartners en vakorganisaties tot een akkoord komen dat het onmogelijk wordt gemaakt voor onderwijzend personeel om eind augustus nog van school te veranderen.

Net als andere scholen zal het Koninklijk Atheneum dus creatief moeten omspringen om de eerste weken van het schooljaar te beginnen, zonder dat bepaalde lessen wegvallen. “We voeren volop sollicitatiegesprekken, maar daarnaast zetten we bijvoorbeeld ook in op klasondersteuners die in de klas een online lesprogramma kunnen starten.” Daarnaast denkt Heremans er aan om onder leerkrachten lessen te verdelen of klassen samen te zetten.

Wordt er dan niet ingeboet op kwaliteit? “Dat zijn we alleszins niet van plan”, zegt Heremans, die er aan toevoegt dat de coronalockdowns, met deeltijds online lesgeven, ook geen goed hebben gedaan. “De leerattitude bij sommige leerlingen is toch wat veranderd. Daar gaan we toch op moeten inzetten.”

LEES OOK. Dagboek, deel 2: “Wij willen wereldburgers afleveren die met iedereen kunnen samenleven”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER