NASA schrapt belangrijke testvlucht Artemis I naar maan door technische problemen, vrijdag nieuwe poging

Het was een belangrijke dag voor NASA: de Amerikaanse ruimteorganisatie zou maandag de raket SLS de ruimte in lanceren. Dat ter voorbereiding van de maanmissie Artemis I. De onbemande raket moet in zes weken heen en terug naar de maan vliegen. Als deze missie slaagt, volgt een bemande vlucht en uiteindelijk ook een nieuwe maanlanding. Maar nog voor de lancering van de testraket, doken er verschillende problemen op. NASA besloot daarom om de testvlucht maandag uiteindelijk te schrappen. Vrijdag zal de lancering opnieuw geprobeerd worden.

evdg

Ter voorbereiding van de Artemis III-missie wilde NASA maandag een onbemande raket lanceren die in zes weken heen en terug naar de maan moet vliegen. De SLS-raket is momenteel de krachtigste raket van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie en het zal ook de eerste keer zijn dat ze de ruimte ingaat.

Toch doken al problemen op nog voor de raket vertrok. Zo zorgden offshore-stormen ervoor dat het team moest wachten met het tanken van de raket, dat normaal gezien om middernacht plaatselijke tijd zou beginnen. Pas een uur later kon het tankproces beginnen en werd de raket geladen met de superkoude vloeibare zuurstof en waterstof. Toch stopte het team nadien nog twee keer met het tanken vanwege aanvankelijk een lek en vervolgens een drukpiek.

Eens de tankproblemen voorbij waren, ontdekte het lanceringsteam een probleem met de ontluchting van een van de vier motoren van de raket. Drie van de vier doen wel wat ze moeten doen: waterstof rond de motor pompen om de ideale omstandigheden te creëren voor de lancering. “Maar bij motor nummer drie is er een probleem”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Iets na 14.30 uur (Belgische tijd) besloot NASA de testvlucht maandag volledig te schrappen. “De lancering van Artemis-1 zal vandaag niet meer plaatsvinden”, aldus de NASA. De problemen met de motoren konden niet vlot opgelost worden. Een van de vier motoren, RS-25, kon de gewenste lage temperatuur voor lancering niet bereiken.

Het vertrek was oorspronkelijk voorzien om 8.33 uur lokale tijd (14.33 uur onze tijd). Een nieuwe poging stond al gepland op vrijdag 2 september, zou de lancering van maandag afgeblazen worden. “We houden de optie van vrijdag”, verklaarde Mike Sarafin, de verantwoordelijke voor de missie, op een persconferentie. Hij zei dat de teams hun analyse dinsdag zouden hervatten om een beter idee te krijgen van de tijd die nodig is om de opgetreden problemen te verhelpen. Lukt het dan ook niet, is de volgende mogelijkheid 5 september.

Wanneer Artemis I wel succesvol de lucht in kan, volgt een volgende stap: Artemis II. Dat wordt een bemande vlucht die een rondje rond de maan maakt. Deze missie staat gepland voor mei 2024. Daarna is het de beurt aan Artemis III. Deze maanmissie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen.

13 landingsgebieden

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte eerder bekend dat het dertien gebieden op de maan had aangeduid als geschikte landingsplaatsen voor de toekomstige maanmissie Artemis III. De gebieden liggen allemaal in de buurt van de niet eerder door mensen bezochte zuidpool van de maan en zouden elk meerdere locaties hebben die geschikt zijn om te landen. Zo is onderzocht of er voldoende zonlicht is op deze plaatsen om als energiebron te gebruiken, of communicatie met de aarde mogelijk is en of het terrein begaanbaar is. Onder meer het Malapert Massief, het Leibnitz Beta Plateau en de Faustini Rim staan op de lijst.

Welk gebied het uiteindelijk zal worden, moet nog verder onderzocht worden. De missie Artemis I zal daar ook een rol in spelen.

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer