Oekraïens tegenoffensief in Cherson lijkt begonnen: Kyiv meldt dat het bres geslagen heeft in frontlinie in Zuid-Oekraïne

Het Oekraïense leger is in het zuiden van het land aan een tegenoffensief begonnen. Vooral rond de stad Cherson werden de voorbije uren meerdere aanvallen opgetekend. “We hebben een bres geslagen in de frontlinie rond Cherson”, klinkt het bij de strijdkrachten.

gjs
Bron: BELGA, The Guardian, The New York Times

Het Oekraïense offensief in het zuiden zou eenheden van de pro-Russische separatisten en de Russische troepen achteruit hebben gedwongen, laat een woordvoerder van de zuidelijke Oekraïense strijdkrachten weten. Het tegenoffensief werd al enkele dagen verwacht, maar nu lijkt het echt op gang te zijn gekomen.

“We zijn vandaag met offensieve acties gestart in verschillende richtingen, waaronder in de regio Cherson”, zei Natalia Humeniuk, woordvoerster van de strijdkrachten, bij openbare omroep Suspilne. Meer details wilde ze daar niet over geven. Ze zei enkel nog dat de Oekraïense aanvallen “zonder twijfel de vijand verzwakt hebben”.

Zo’n zes maanden geleden viel Rusland buurland Oekraïne binnen. Grote delen van het zuiden en oosten van het land zijn momenteel in Russische handen. Sinds juni voert Oekraïne echter een tegenoffensief in het zuiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER