©  Shutterstock

Werkt de TikTok-hack met conditioner tegen vettig haar echt? Experts verklaren

Je haar een week niet wassen zonder dat het vettig wordt? Voor de meeste mensen klinkt het als een droom. Maar een populaire beautyblogger op TikTok heeft naar eigen zeggen de oplossing gevonden: smeer je haarwortels in met conditioner en je lokken blijven een hele week in topvorm. Geloofwaardig? We polsen bij dermatologen en BV-kapper Jochen Vanhoudt.

Hanne Vandenweghe

De Duitse influencer Pia, online beter bekend als ‘xapiaxa’, prijst op TikTok het gebruik van conditioner aan. Ze beweert namelijk dat een crèmespoeling tot een week lang vettig haar kan voorkomen. Welke conditioner ze precies gebruikt en welke haartextuur Pia heeft, deelt de influencer niet. Wel duidelijk is dat ze het product aanbrengt tegen de haarwortels. Nochtans wordt net die zone doorgaans afgeraden omdat het je haar extreem vettig zou maken. Dat is bij de TikTokster duidelijk niet het geval. Ze bewijst dat ze met een kwak conditioner op de haarwortels zes dagen (!) tussen twee wasbeurten kan laten. Al merkt ze op dag vijf wel een beginnende vettigheid op haar blonde haren. Heeft de influencer hier echt een simpele hack mee beet die je een pak tijd bespaart en een kleine week bad hair days uitsluit? (Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Helaas. Het trucje is wel degelijk te mooi om waar te zijn, volgens experts. Dermatoloog Thomas Maselis verklaart: “Het rationele aspect van de truc ontsnapt me. Het is vreemd. Vettig haar wordt veroorzaakt door veel talgproductie aan de haarwortel. Een grote productie kan hormonaal zijn, door een sterke aanwezigheid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron of een hormoonspiraaltje. Ook stress is een mogelijke trigger omdat die tot huidsmeer leidt. Ik kan me niet inbeelden dat conditioner daar op een de een of andere manier iets aan gaat veranderen.”

LEES OOK:

Dermatoloog Sven Lanssens bevestigt dat en raadt aan om talg weg te wassen. “Je kunt opgestapelde talg alleen verwijderen door shampoo te gebruiken, maar doe het zeker ook niet te vaak. We weten dat een te agressief behandelde hoofdhuid vaak ook vettiger gaat worden. Je haren (lang) niet meer wassen is ook geen goed idee. “Dan kun je veel jeuk en schilfertjes krijgen.”

Droge puntjes

“Was je lokken inderdaad niet te vaak en gebruik maar een klein beetje shampoo als je het doet – denk aan een stip zo groot als een euromunt”, zegt BV-kapper Jochen Vanhoudt. “Kies ook voor een product dat is ontwikkeld voor haar dat snel vettig wordt. Als het niet schuimt, neem dan geen extra shampoo, maar was een tweede keer. Wrijf niet te veel op je hoofdhuid, want dan stimuleer je de talgklieren en wordt je haar sneller vet.”

Wat conditioner betreft: die hoort volgens de expert niet thuis tegen de haarwortels, maar enkel op de droge(re) puntjes. “Eindig een spoelbeurt eventueel met een koude straal water. Dat brengt niet alleen de bloedcirculatie op gang, maar gaat ook vettigheid tegen. Hou er rekening mee dat bepaalde producten uit de supermarkt siliconen bevatten die een soort film achterlaten op je kapsel. Dat kan je haar vettiger maken. Let er tot slot op dat je niet voortdurend met je handen door je haar strijkt, want dan verplaats je het vet van de haarwortels naar de lengtes. Wil je snel af van vettig haar zonder het te wassen? Met droogshampoo kan je vet haar altijd even maskeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer