©  Shutterstock

Met september komt ook de schoolfactuur: waarvoor mag de school je doen betalen en waarvoor niet?

Boekentassen, laptops, schoolmateriaal … daar is september weer en dat zal ook uw portemonnee geweten hebben. Want uit een bevraging van de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen (VCOV) blijkt dat vorig schooljaar 1 op de drie ouders zich zorgen maakte over de schoolfactuur. Maar wat mag de school zoal aanrekenen? En moet je echt een volle pennenzak kopen?

Lien Lammens
Bron: Eigen berichtgeving

Basisonderwijs

Wat is gratis?

* Het mag dan niet altijd even duidelijk zijn, maar er bestaan wel degelijk regels over wat een school de ouders kan en mag aanrekenen. “Je kind inschrijven in het basisonderwijs is gratis, zowel in de kleuterschool als in de lagere school”, stelt de Vlaamse onderwijsadministratie. “Inschrijvingsgeld vragen mag de school dus niet.”

* Ook de materialen en activiteiten die strikt noodzakelijk zijn om de vastgestelde eindtermen en ontwikkelingsdoelen te halen, zijn gratis. Die lijst, te vinden op de website van Onderwijs Vlaanderen, omvat onder meer teken- en schrijfgerief zoals potloden, pennen, latten en ICT-materiaal zoals computers.

Wat is betalend?

* Voor materialen en activiteiten die niet strikt noodzakelijk zijn voor de eindtermen kan de school wel een factuur sturen. Denk aan daguitstappen en specifieke materialen die niet op de bovenvermelde basislijst staan zoals een vakspecifiek tijdschrift. “Voor dat soort kosten kan de school een maximumbedrag per schooljaar aan jou doorrekenen. Dat maximumbedrag is de ‘scherpe maximumfactuur’. Het bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Voor schooljaar 2022-2023 kan je voor een kleuter een factuur krijgen van maximaal 50 euro, voor leerlingen in het lager onderwijs mag dat oplopen tot 95 euro.”

* Ook bestaat er zoiets als de minder scherpe maximumfactuur voor het lager onderwijs. “Heel wat scholen organiseren meerdaagse uitstappen zoals zee-, bos- of plattelandsklassen die gedeeltelijk binnen en buiten de schooluren vallen. Je bent niet verplicht om je kind te laten deelnemen maar als je kind meegaat, kan de school daar een bijdrage voor vragen.” Over de zes leerjaren verspreid mogen lagere scholen je daarvoor in totaal 480 euro aanrekenen. Voor het kleuteronderwijs bestaat deze factuur niet. “De school mag aan ouders van kleuters geen bijdrage vragen voor meerdaagse uitstappen. Dat betekent niet dat scholen niet met hun kleuters op meerdaagse uitstap mogen gaan maar in de praktijk komt het amper voor.”

LEES OOK. Steeds meer gezinnen uit lagere middenklasse kunnen schoolfactuur niet betalen

Zijn er nog extra kosten?

* We hebben het over de bijdrageregeling. “Scholen kunnen nog andere diensten en producten aanbieden zoals buitenschoolse kinderopvang, middagtoezicht, maaltijden, drankjes, schoolbus, sportaanbod of lessen Frans na schooltijd ... Dat zijn zaken waarvan je naar eigen keuze al dan niet gebruikmaakt en vallen buiten de maximumfactuur.” Er mag met andere woorden dan wel geen maximumbedrag zijn, toch gelden er ook hier regels: scholen zijn verplicht een bijdrageregeling uit te werken en een bijdragelijst opmaken. De bekendmaking daarvan vindt plaats via het schoolreglement.

Secundair onderwijs

Wat is gratis?

* Ook hier kan je je kind gratis inschrijven.

Wat is betalend?

In tegenstelling tot het basisonderwijs bestaat er in het secundair niet zoiets als een maximumfactuur. De kosten kunnen en zullen hoger oplopen dan de 50 euro in het kleuteronderwijs, maar ook hier moet je als ouder een duidelijk overzicht krijgen in de vorm van het schoolreglement.

* Didactisch materiaal. Denk aan boeken en kopieën die nodig zijn voor de lessen, een individueel muziekinstrument. De prijzen daarvan verschillen van school tot school, zijn ingegeven door de studierichting en de secundaire graad. “Maar de kostprijs van materialen, activiteiten en producten moet in verhouding staan tot wat de school aanbiedt”, aldus Onderwijs Vlaanderen.

* Activiteiten zoals meerdaagse uitstappen, een bezoek aan het toneel. Ook een bijdrage voor de zwemlessen zal gevraagd worden.

* Alle bijkomende diensten zoals schoolmaaltijden, drankjes, naschoolse opvang.

LEES OOK. Hoe bespaar je op schoolgerief? Overweeg groepsaankopen, en ander advies van experts

En wat als ... de kosten je even te veel zijn?

De school moet op elke factuur vermelden dat een gespreide betaling mogelijk is. “Ook kan je aan de school vragen om een individueel betalingsplan op te stellen. Veel scholen werken met een spaarsysteem om de kosten te spreiden. Soms heeft de school een solidariteitsfonds. Dan springt de school in als ouders niet alles betaald krijgen. Om ouders financieel te helpen, is er ook de schooltoeslag.”

In een aantal gemeenten en steden kan je een kansenpas aanvragen. “Hierdoor kan je kind goedkoper deelnemen aan bepaalde schoolactiviteiten.”