Sofie Vander Donckt en Lode Roels, de vaste stemmen van "Het kwartier".

VRT NWS lanceert dagelijkse nieuwspodcast, beluister hem hier: "Deze evolutie zal niet meer stoppen, podcast is er om te blijven"

Vanaf vandaag krijg je hier elke namiddag een nieuwe podcast aangeboden: "Het kwartier", met dagelijks drie nieuwsverhalen. Waarom start VRT NWS net nu zo'n vaste, digitale afspraak?  

Beluister de nieuwste aflevering door op deze link te klikken, de allereerste aflevering van "Het kwartier" vind je hieronder:

“Video killed the radiostar” zongen The Buggles al in 1979. Maar meer dan 40 jaar later blijkt de kracht van audio nog altijd onverwoestbaar. Al luisteren we steeds vaker wanneer het ons uitkomt, los van de vaste afspraken op de radio. Vier op tien Vlamingen hebben al eens naar een podcast geluisterd. Dat aantal is sinds corona sterk gegroeid.

Vooral jonge Vlamingen beluisteren vaker podcasts, weet Griet De Craen, hoofdredacteur Radio bij VRT NWS: "Mensen willen steeds meer zelf kiezen wanneer ze luisteren. Ook naar nieuws en actua, dat blijkt uit internationaal onderzoek."

"We hebben al een aantal nieuwspodcasts, maar die zijn tweewekelijks of maandelijks. “Snapt ge mij nu” van Aurélie Boffé bijvoorbeeld, over jongeren en opinies. Of "Björn in the USA", met Björn Soenens vanuit de Verenigde Staten. Die doen het goed. Maar een dagelijkse afspraak had VRT NWS tot nu niet, toch eigenlijk the real thing voor een nieuwsredactie." 

Waarom net nu?

"We zijn niet de eerste met een dagelijkse podcast, dat is een bewuste keuze", stelt De Craen. "De middelen bij VRT zijn niet eindeloos, we moeten goed nadenken over de investeringen die we doen. Voor podcasts zitten we nu op een kantelpunt." 

Een aantal kranten zijn VRT NWS al voorgegaan: De Standaard heeft al enkele jaren een dagelijkse afspraak, net zoals De Tijd. Hoe maak je dan het verschil? "In "Het kwartier" krijg je het nieuws niet alleen uitgelegd, je zal het ook voelen. Als een huis van radio en televisie kan je daar het verschil maken. We maken gebruik van ons rijk archief en wat er dagelijks binnenloopt."

We zijn niet de eerste met een dagelijkse podcast, dat is een bewuste keuze

Griet De Craen, hoofdredacteur VRT NWS

"De belofte die we maken met "Het kwartier": geef ons 15 minuten van je tijd en je bent mee in drie nieuwsverhalen die er toe doen die dag. Drie verhalen, omdat we voldoende diepgang willen geven. Het is meer dan een radionieuwsbulletin. Van de drie verhalen die we elke dag uitkiezen, moet je te weten komen wat er echt speelt. Het zullen niet de allerlaatste feiten of de nieuwste evoluties zijn. Een podcast beluister je nu eenmaal wanneer je wil. We willen wel inzicht bieden." 

Wie is de ideale luisteraar?

De ideale luisteraar? Een actieve Vlaming die een grote nieuwshonger heeft en weinig tijd. “We hebben daar heel bewust geen leeftijd opgeplakt”, zegt De Craen. “Ze mogen 20 zijn, 40 of 55. Actieve Vlamingen met weinig tijd, daar is deze podcast voor. We weten dat dat de groep is die al veel naar podcasts begint te luisteren.”

“De VRT zit in een besparingsmodus, dat weet iedereen. Om deze podcast te kunnen maken hebben we de uitzending van “De wereld vandaag” op Radio 1 een uur ingekort, dat programma loopt nu van 16 uur tot 18 uur. Daar maken we scherpere keuzes en eindigen we het programma met een straffe expert over het belangrijkste nieuwsverhaal van de dag. De luisteraars van Radio 1 vinden ook meer en meer hun weg naar podcasts.”

In het buitenland werkt zo'n vaste nieuwsafspraak, maakt Griet De Craen zich sterk: "In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en in de Verenigde Staten zijn er dagelijkse podcasts die het heel goed doen en die ook een vast publiek bereiken. Mensen die zich daarop abonneren en zich zo informeren via audio. Dat is ook wat wij beogen."

Het einde van de radio?

Als er veel actieve luisteraars afhaken, betekent dat op termijn dan niet de doodsteek van de analoge radio? Griet De Craen nuanceert, het aantal podcastluisteraars is voorlopig beperkt. Met het “klassieke” nieuws op de radionetten bereikt VRT NWS dagelijks tot 2,6 miljoen luisteraars. 

"Het zijn de collega’s die klassieke radio maken die we nodig hebben voor de podcast en voor de audiovormen van de toekomst. Ik vind het belangrijk dat we dit maken met de talenten die we hier in huis hebben. Het is een evolutie die zich steeds verder zal doortrekken, waarbij we over pakweg 30 of 40 jaar misschien wel allemaal audio on demand zullen maken."

Over pakweg 30 of 40 jaar maken we misschien wel allemaal audio on demand 

Griet De Craen, hoofdredacteur VRT NWS

“Wat we op klassieke radio maken kan je sowieso al online herbeluisteren. We bieden op VRT NWS niet alleen interviews aan uit de Radio 1-programma’s zoals “De ochtend” of “De wereld vandaag”. Je vindt hier interviews terug van alle netten, van Radio 2 over MNM en Klara tot Studio Brussel. Dat aanbod blijven we ook uitbreiden.”

"Deze evolutie zal niet meer stoppen", besluit De Craen. "Vlaanderen is daar misschien niet het snelst in, onze buurlanden staan al verder. Maar podcast is er om te blijven. Dit zal blijven groeien. Je kan echt op maat audio gaan maken, dat is voor de VRT een mooie uitdaging. Maar de basis, die blijft dezelfde: goede, betrouwbare journalisten die gebruik maken van de kracht van audio."

Wie zijn de hosts?

Sofie Vander Donckt is al 15 jaar een vertrouwde radiostem bij het radionieuws van VRT NWS, ze is ook eindredacteur en volgt het nieuws uit Frankrijk op de voet. Daarnaast is Vander Donckt gediplomeerd ijsmaakster, steeds op zoek naar de perfecte vanille. Ze zet nu haar schouders onder de allereerste dagelijkse podcast van VRT NWS. 

Lode Roels presenteerde eerder "Voor de dag", "De ochtend" en "De wereld vandaag" op Radio 1. In 2011 trok hij met z'n gezin voor 5 jaar naar Canada. Roels is een hobbypiloot en een verwoed podcastluisteraar. Hij zal afwisselend met Sofie Vander Donckt te horen zijn als host van "Het kwartier".

"Het kwartier" is er elke weekdag om 16u en kan je terugvinden in de app van VRT NWS en VRT MAX, of door te klikken op deze link.

Meest gelezen