VOORBESCHOUWING VUELTA 2022. RIT 10 (Elche-Alicante): Hoeveel extra tijd pakt leider Remco Evenepoel in tijdrit waarin power en aerodynamica bepalend zijn?

Dit is voor leider Remco Evenepoel misschien wel dé cruciale dag van deze Vuelta. Naar deze tijdrit van Ronde van Spanje keek ‘aërokogel’ Evenepoel al maanden uit. Indien de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl de benen heeft van de voorbije dagen, dan kan hij in de individuele tijdrit van 31,1 km opnieuw een zaak doen in het klassement. Lees: Enric Mas nog verder terugslaan en ook Roglic extra tijd aan het been smeren.

hc

Kort:

Start: eerste renner, Floris De Tier om 13.52 uur, start laatste renner: Remco Evenepoel om 16.55 uur

Afstand: 30,9 km

Het parcours:

Het is relatief vlak. Vanuit de stad Elche gaat het naar de Costa Blanca. Het parcours gaat langs het voetbalveld van eersteklasser Elche-Murcia en daarna gaat het richting het vliegveld van Alicante.

Het tweede gedeelte wordt langs de Costa Blanca gereden op een nationale weg die recht naar Alicante leidt. Het maakt een derde van het parcours uit. Indien de meteo correct is, dan krijgen ze daar een zuiderwind van 2 Beaufort die naar het uur toe waarop de favorieten starten, afneemt naar 1 Beaufort. Wat lichte rugwind betekent. In het eerste gedeelte komt de wind zijdelings van rechts, maar we spreken over een briesje bij een temperatuur van 33 graden die als 37 graden aanvoelt. Met andere woorden: de ijsvesten worden bovengehaald en de ventilatoren zullen draaien bij de warming-up.

Het tussenpunt is getrokken na 16 kilometer, ongeveer halfweg zodat we dan al een stand van zaken krijgen die wel nog kan veranderen, maar waar de verhoudingen al redelijk duidelijk kunnen zijn. De finish ligt in het midden van het centrum van Alicante.

Uiteindelijk zijn er slechts 98 hoogtemeters. Met andere woorden: dit is dus een vlakke tijdrit waarin power en aerodynamica bepalend zijn.

Onze sterren:

Remco Evenepoel is de gedoodverfde favoriet op de dagzege. Slaagt hij in zijn opzet, dan heeft hij al minstens twee van de drie doelen bereikt. Hij start in het rood, wat uniek is voor hem en kwam voor (minstens) één dagzege. Rest nog een goede eindklassering. De 22-jarige Vlaams-Brabander kan in Alicante zijn felbegeerde dagzege pakken en eventueel nog 20 à 30 seconden uitlopen op Roglic die in principe na de tijdrit tweede moeten worden in de stand. Het zou wel opnieuw straf zijn want ‘Rogla’ reed vier individuele chrono’s in de Vuelta en won ze allemaal. Is hij één seconde per km sneller, dan komt hij aan een extra halve minuut uit, maar da’s best veel. 20 seconden sneller zou al een leuke surplus zijn ten opzichte van de eeuwige vechter Roglic.

Van Enric Mas is bekend dat tijdrijden zijn achillespees is en dat hij over die afstand wel gemakkelijk één tot twee minuten kan verliezen.

Toch is de tegenstand voor Evenepoel niet min. Dan denken we in de eerste plaats aan de olympische kampioen van Beijing 2020, Primoz Roglic, maar ook aan Rohan Dennis die een powerhouse pur sang is. In principe moet hij de richttijd zetten voor Roglic, terwijl Cavagna dat kan doen voor Evenepoel. Een andere kanshebber was de Italiaan Edoardo Affini, ploegmaat van Roglic, maar op de rustdag ziek uitgevallen.

Andere goede tijdrijders die niet in het lijstje staan zijn o.a. Thymen Arensman, Vincenzo Nibali, Fred Wright en Mads Pedersen die weliswaar meer van korte tijdritten houdt.

*** Remco Evenepoel

** Primoz Roglic, Rohan Dennis

* Rémi Cavagna, Ethan Hayter, Nelson Oliveira

Roglic wordt misschien wel de grote uitdager van Evenepoel in de tijdrit. ©  BELGA

Dit zijn de sleutelmomenten:

Het profiel van de tijdrit toont een lichte knik van één kilometer die begint op twee kilometer van de finish. In het digitale roadbook van de Ronde van Spanje stelt het weinig voor, maar van de organisator is bekend dat hij het niet zo nauw neemt met de tekeningen van het profiel. Als renner ben je veel wijzer na de ochtendverkenning.

Dit moet u nog weten:

* De lange tijdrit is ook de enige proef in dit genre. Spanjaarden houden niet graag van tijdrijden. Een ploegentijdrit bij de start? Dat vinden ze wel leuk. En dan één lange proef.

* Primoz Roglic legde de basis van zijn eerste eindzege in de Ronde van Spanje drie jaar geleden in de tijdrit naar Pau. Die chrono telde toen wel wat meer hoogtemeters. Hij reed er toen de tegenstand in de prak.

* De renners starten om de minuut. Er kunnen dus wat inhaalmanoeuvres te zien zijn.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer