Videospeler inladen...

"We hebben niet meer de moed om te werken": kindbegeleiders staan alleen voor groepen van 15 kinderen, norm is 8

Het is pompen of verzuipen in veel crèches. Ook bij kinderdagverblijf De Zinnekes in Brussel. Daar gaan ze elke week een van de leefgroepen sluiten, omdat er simpelweg te weinig personeel is: één kindbegeleider voor 15 kinderen. "Ik ben echt gestresseerd, want ik werk met de kindjes dus ik ben verantwoordelijk. En het is te zwaar", klinkt het. "We zien in heel Vlaanderen dat het personeelstekort echt schrijnend wordt", reageert professor gezinspedagogiek Michel Vandenbroeck in "Laat". "Maar 15 kinderen voor 1 begeleider, dat kan echt niet. Dan moet een crèche sluiten."

"Het is moeilijk om mijn job goed te doen. We proberen aan iedereen aandacht te geven, maar dat lukt niet altijd." Het is etenstijd bij kinderopvang De Zinnekes in Brussel en kindbegeleidster Benedicte staat alleen voor een groep van ongeveer 15 kinderen. Dat wil zeggen: 15 potjes tegelijk op tafel krijgen, 15 smossende peuters en 15 keer 'een hapje voor mama en papa'. Nochtans is er in België een norm van 8 kinderen per begeleider. Dat is zowat de helft.

Ik ben echt gestresseerd, want ik werk met de kindjes dus ik ben verantwoordelijk

Niuscha, kindbegeleidster

Opvang schrappen

De Zinnekes is al maanden op zoek naar nieuwe medewerkers, tevergeefs. Daarom heeft de crèche beslist om elke week een andere leefgroep te sluiten. Zo kunnen begeleiders bijspringen bij elkaar, wordt de last van de sluiting verdeeld over alle ouders, en kunnen ze de veiligheid van de kinderen garanderen.

Een beslissing die nodig is om het werkbaar en veilig te houden, want hun begeleiders zijn op. "Ik voel me echt moe", vertelt Benedictes collega Niuscha. "Ik ben ook gestresseerd want ik ben hier met de kindjes, dus ik ben verantwoordelijk. We hebben niet meer de moed om te werken want het is echt te zwaar".

BEKIJK - Onze reporter loopt een dag mee in de crèche van haar dochter, die noodgedwongen leefgroepen moet sluiten

Videospeler inladen...

Geen uitzondering

Het verhaal van De Zinnekes is geen uitzondering. De vraag naar kindbegeleiders is een pak groter dan het aanbod. Eind juli waren er bij de VDAB 904 vacatures, vijf jaar geleden (in 2017) waren dat er op hetzelfde moment in het midden van de zomer maar 227.   

We zien in heel Vlaanderen dat het personeelstekort echt schrijnend wordt

Michel Vandenbroeck, professor gezinspedagogiek UGent

"Ik schrik er niet zo van en dit is ook niet enkel een Brussels probleem", vertelt Michel Vandenbroeck in "Laat". Hij is professor gezinspedagogiek aan de Universiteit Gent. "We zien in heel Vlaanderen dat het personeelstekort echt schrijnend wordt." Steeds meer crèches moeten, net als De Zinnekes, leefgroepen sluiten of hun openingsuren aanpassen omdat er niet voldoende personeel is voor een late shift. 

"15 kinderen? Dan moet de crèche sluiten"

Alleen staan voor een grote groep is bovendien niet alleen zwaar, het is in feite ook illegaal. Vandenbroeck is streng. "15 kinderen kan niet, dan moet die crèche sluiten. Dat is echt niet oké want je kan niet bieden wat nodig is. We mogen dat niet toelaten."

In België is de wettelijke norm maximaal 8 kinderen per volwassene. Bij een tweede begeleider in dezelfde groep, mogen dat er 9 zijn. Dat zijn opvallend veel kinderen wanneer je met onze buurlanden vergelijkt. Het Europees gemiddelde voor aantal toegelaten kinderen in kinderopvang is 6 per volwassene. 

BEKIJK - Gezinspedagoog Michel Vandenbroeck legt uit waarom we streng moeten zijn voor het aantal kinderen per begeleider

Videospeler inladen...

Begeleiders haken af

Maar hoe komt het dat er zo'n personeelstekort heerst bij kinderdagverblijven? De reden ligt volgens Vandenbroeck voor de hand: begeleiders haken af. 

Begeleiders haken af door een combinatie van de zware job, te veel kinderen en een sector die niet goed betaald wordt

Michel Vandenbroeck, professor gezinspedagogiek UGent

Uit een bevraging bij 300 laatstejaars blijkt dat minder dan een derde aangeeft dat ze ooit in de kinderopvang willen werken. "Het is een combinatie van een zware job, te veel kinderen en een sector die niet goed betaald wordt", zegt Vandenbroeck.

BEKIJK - professor Vandenbroeck legt uit waarom er zo weinig interesse is in kinderopvang

Videospeler inladen...

Coaching en zij-instromers

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) reageert ook op de personeelstekorten: "We hebben al verschillende initiatieven genomen", klinkt het. "Begin juli hebben we met de zorg- en welzijnssector een akkoord gesloten om 3.300 mensen die hun carrière een nieuwe richting willen geven te laten instromen. Zonder diploma de opleiding op de werkvloer volgen." De zogenoemde zij-instromers dus. 

We willen 3.300 mensen laten instromen: zonder diploma de opleiding op de werkvloer volgen

Hilde Crevits, minister van Welzijn (CD&V)

"Die mensen kunnen tot zeer competente begeleiders uitgroeien", zegt ook Vandenbroeck. Maar er is veel coaching nodig, voegt hij eraan toe. "De begeleidster die 8 kinderen moet opvangen kan dat er niet bijnemen. Dat zou een fiasco zijn. Je moet investeren in coaching, en die is er nu te weinig op de werkvloer om 3.300 mensen te kunnen opvangen", zegt Vandenbroeck. 

BEKIJK - Vandenbroeck legt uit hoe de sleutel voor de toekomst volgens hem in opleidingen ligt

Videospeler inladen...

Mooie kanten van de job

Daarbovenop is er volgens minister Crevits nog meer nodig dan mensen naar de job leiden. De positieve kanten van de sector moeten meer belicht worden. "Het is natuurlijk ook een fantastische job, hé", bevestigt Vandenbroeck. 

We zouden beter naar 5 à 6 kinderen per volwassene gaan

Michel Vandenbroeck, professor gezinspedagogiek UGent

Mensen kiezen voor het beroep omdat ze iets kunnen betekenen in het leven van de kinderen, omdat ze hen iets kunnen bijbrengen en hen vooruit zien gaan. "Als de arbeidsomstandigheden goed zijn, zodat zij die betekenisvolle interacties kunnen hebben, dan is dat een fantastische job", zegt Vandenbroeck.

Heeft dit impact op de kinderen in de crèche?

Of de problematiek veel impact heeft op de kinderen zelf, is nu nog moeilijk te zeggen volgens Vandenbroeck. Wat wel vaststaat, is dat kinderopvang van goede kwaliteit een positief effect heeft op zowat alle domeinen van de ontwikkeling. 

Vandenbroeck voegt daar een kanttekening aan toe: "Daarvoor heb je die betekenisvolle interacties nodig en dan zouden we toch beter naar een kinderopvang gaan met 5, maximaal 6 kinderen per volwassene".

BEKIJK - Het volledige gesprek met Michel Vandenbroeck (UGent) in "Laat"

Videospeler inladen...

Meest gelezen