Zelfstandigenorganisatie Unizo: "Kwart van kmo's verlieslatend door energiecrisis"

Een kwart van de kmo's en zelfstandigen lijdt momenteel verlies door de hoge energieprijzen. Dat zegt Unizo op basis van een bevraging bij 1.143 ondernemingen. De zelfstandigenorganisatie wil een "steunkader" voor bedrijven in moeilijkheden.

Uit de enquête blijkt dat een derde van de kleine of middelgrote bedrijven de gasfactuur zag verdubbelen en een vijfde zelfs een verdrievoudiging te verwerken kreeg. De prijzen die ze voor stroom betalen, is voor 22 procent al minstens verdubbeld. Dat terwijl amper 7 procent van de kmo's en zelfstandigen aangeeft dat ze de gestegen kosten kunnen of durven doorrekenen aan hun klanten.

"Het ergste moet nog komen, want momenteel heeft bijna de helft van de bedrijven nog een vast elektriciteitscontract", zegt topman Danny Van Assche. "Zij zijn dus nog relatief beschermd tegen de recente prijsstijgingen."

Het ergste moet nog komen, want momenteel heeft bijna de helft van de bedrijven nog een vast elektriciteitscontract

Danny Van Assche, Unizo

Unizo wil dat de regeringen binnen het Overlegcomité (dat morgennamiddag bijeenkomt, red.) maatregelen nemen om niet alleen gezinnen, maar ook bedrijven te helpen tijdens deze energiecrisis. "Naast een plafonnering van de gasprijs moet er snel gerichte steun komen voor ondernemers die het sterkst te lijden hebben onder de stijgende energiekosten", zegt Van Assche.

Concreet wil hij dat België, in navolging van Duitsland en Frankrijk, een Europees crisiskader omzet. Daarvoor zou een derde van de kmo's en zelfstandigen in aanmerking komen. "Concreet wordt de gemiddelde prijs van 2021 genomen, die wordt verdubbeld, en op het gedeelte boven de verdubbeling krijgt men 30 procent steun", luidt het.

Meest gelezen