Deinze dooft straatverlichting om te besparen

Vanaf eind september zal er 's nachts geen verlichting meer branden in veel straten van Deinze. Enkel in woonkernen en op verbindingswegen zal de verlichting nog branden. Zo wil de stad een antwoord bieden op de stijgende prijzen voor energie. Door het licht uit te doen, hoopt de stad meer dan 400.000 euro te besparen.

Deinze moet, net als veel andere steden en gemeenten, ingrijpen op hun energiefactuur om andere zaken te kunnen blijven realiseren. De grootste slokop op de energierekening blijkt de openbare verlichting te zijn. Zonder aanpassingen zou de stad voor de verlichting tegen 2025 al bijna een miljoen euro meer moeten betalen in vergelijking met 2021. 

Schepen Johan Cornelis (CD&V): "Dat is niet houdbaar. We moeten daar ingrijpen en daarom willen we in een eerste fase de verlichting in de buitengebieden en op de niet-verbindingswegen doven tussen 23.00 uur en 06.00 uur. In een tweede fase willen we enkel nog straatverlichting in de zuivere woonkernen en op de verbindingswegen. Alle andere straatverlichting zou dan uitgaan tussen 22.00 uur en 06.00 uur".

De stad wil ook bekijken of ze het energieverbruik in haar gebouwen kan terugdringen.

Meest gelezen