Rusland reageert op tegenoffensief van Oekraïne: “Enorme mislukking”

Het tegenoffensief dat Oekraïne maandag heeft ingezet in het zuiden van het land, is volgens Rusland “een enorme mislukking”. Daarmee reageert Moskou op de berichten over zware verliezen aan het front aan Russische kant.

evdg

LEES OOK. Het langverwachte Oekraïense tegenoffensief lijkt begonnen, of is het allemaal een grote truc?

Maandag verklaarden Oekraïense autoriteiten dat ze een tegenoffensief in Cherson en Mikolajiv waren begonnen. Ook ex-president Petro Poroshenko zei aan de Amerikaanse nieuwszender CNN dat “het langverwachte tegenoffensief” begonnen was. Hij zei dat het Oekraïense leger daarbij westerse wapens gebruikt.

In een nachtelijke videotoespraak gaf president Volodymyr Zelensky nog een scherpe waarschuwing aan de Russische troepen: “Als ze willen overleven, is het tijd voor de Russische soldaten om te vluchten. Ga naar huis.”

Volgens het Russische leger zijn de tegenoffensieven in de regio echter afgeslagen. Dat meldt Moskou, die ook beweert dat het “zware verliezen” heeft toegebracht aan de Oekraïners. Het Russisch ministerie van Defensie noemt de zet van de Oekraïners “een enorme mislukking”.

Rusland zegt nog dat 26 Oekraïense tanks en 23 infanterievoertuigen vernield. Ook twee van hun grondaanvalsvliegtuigen werden volgens Moskou neergehaald. Die cijfers werden niet onafhankelijk bevestigd.

LEES OOK. Minister Dedonder: “België bereid Oekraïense militairen te trainen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER