Radio 2

Kunstwerken Openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen krijgen een nieuwe plek in vergroend park

Deze maand starten werken om heel wat kunstwerken van het Openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen een nieuwe plaats te geven. Hiervoor wordt het park waar de beelden staan ook heringericht. De werken moeten eind volgend jaar klaar zijn. Het museum blijft de hele tijd open.

Het Middelheimmuseum is opgericht in 1950 maar de manier waarop een kunstcollectie wordt gepresenteerd, is in de loop der jaren veranderd. "De parkomgeving moet meer zijn dan een decor voor de kunstcollectie. Die krijgt een meer eigentijdse presentatie. De relatie tussen de kunstwerken en de natuur van het park moet ook duidelijker worden", zegt schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Een museum is meer dan een bewaarplaats waar nooit meer iets verandert", vult museumdirecteur Sara Weyns aan. Eind 2023 zal het openluchtmuseum er helemaal anders uitzien. 

Park wordt vergroend en de kunstwerken krijgen meer duiding

Heel wat kunstwerken verhuizen naar een andere plaats en tientallen nieuwe sculpturen krijgen voor het eerst een eigen plek. Er komt een nieuw toegankelijk openluchtdepot voor sculpturen die tijdelijk niet in de collectie zijn opgesteld. Daar zijn ook activiteiten gepland. Elk beeld krijgt ook een nieuwe, geactualiseerde beschrijving. Die geeft de bezoeker een betere uitleg over de betekenis van het kunstwerk. Er komt ook een duidelijke route en signalisatie. Het park wordt ook vergroend.

In een latere fase wordt er werk gemaakt van een groter masterplan voor de hele site. Daarbij gaat er onder meer aandacht naar de gebouwen en de mobiliteit naar en in het museum. Het openluchtmuseum Middelheim is gratis en trekt jaarlijks zo'n 400.000 bezoekers.

Radio 2

Meest gelezen