Epics/2011 Getty Images

Pas ontdekte brieven van schrijver Charles Dickens laten zijn ijdele kant zien

11 tot nu toe onbekende brieven van de Engelse auteur Charles Dickens zijn vanaf morgen te zien in Londen. Ze geven een inkijkje in hoe zelfbewust de schrijver was: hij dreigde te verhuizen uit zijn dorp, omdat zijn vele post niet meer werd bezorgd op zondag.

Charles Dickens (1812-1870), bekend van wereldliteratuur als “Oliver Twist” of “Great Expectations”, was een verwoed briefschrijver. Sommige brieven zijn nog altijd niet ontcijferd, dankzij het “duivelse” handschrift van de auteur.

Het Charles Dickens Museum in Londen heeft nu 11 tot nu toe onbekende brieven verworven. Die zijn wél leesbaar en bieden een blik op de ergernissen van de schrijver.

Op 10 februari 1866 maakt Dickens zich dik over het verdwijnen van de postverdeling op zondag in zijn dorp Higham in Kent. Dat brengt persoonlijk ongemak mee, schrijft hij, omdat hij zoveel correspondeert. "Er zijn hier veel mensen die waarschijnlijk niet eens zoveel brieven krijgen en versturen in een jaar als ik in één dag." Als de post niet meer werkt op zondag, dan overweegt Dickens zelfs te verhuizen. “Ik sta op goede voet met mijn buren, arm en rijk, en ik geloof dat het hen zou spijten mij te verliezen,” noteert een ijdele Charles Dickens. Het doet wat denken aan beroemdheden van nu die klagen over een hapering op hun sociale media: er is niets nieuws onder de zon.

Gad's Hill Place in Higham, de laatste woonplaats van Charles Dickens

In de brieven schrijft Dickens ook over welke boeken hij leest, en aan welke projecten hij zelf werkt. De 11 brieven horen bij een verzameling van 300 voorwerpen, waaronder portretten, schetsen en boeken, van een Amerikaanse verzamelaar. De waarde van de collectie werd geschat op meer dan 2 miljoen euro. De verzameling is dankzij uitgebreide fundraising verworven door het  Londense Charles Dickens Museum en is vanaf 31 augustus 2022 te zien, ook  online.

Charles Dickens raakte bekend met “The Pickwick Papers”, “David Copperfield”, “Great Expectations”, Oliver Twist”, “Nicholas Nickleby”, “A Christmas Carol” of “A tale of two cities”. Veel van zijn Victoriaanse verhalen zijn ook verfilmd.

Meest gelezen