Hulp uit onverwachte hoek: China verkoopt LNG-overschotten aan Europa

De EU kan tegen november 80 procent van zijn gasopslagfaciliteiten vullen dankzij hulp uit onverwachte hoek.

China, normaal gezien de grootste koper van LNG (vloeibaar aardgas) ter wereld, ziet zich gedwongen om overschotten te verkopen. Dat komt door een afzwakking van de binnenlandse vraag naar het goedje. Europese landen kopen de Chinese LNG gretig op, ondanks de hogere energieprijzen, bericht The Financial Times dinsdag.

Indien de spotmarkt voor LNG de komende weken Chinese overschotten blijft zien, zou Europa tegen november er wel eens in kunnen slagen om 80 procent van zijn gasopslagfaciliteiten te vullen, weet de zakenkrant.

De eerste zes maanden van dit jaar steeg de import van LNG in de EU al met 60 procent in vergelijking met 2021, weet onderzoeksbureau Kplr. Onze regio importeerde tot dusver zeker 53 miljoen ton aan LNG dit jaar.

Krimpende economie maar een grotere energieproductie

De onverwachte ‘energieboost’ vanuit China is echter geen garantie op lange termijn. Wanneer de economie in China opnieuw groeit, zullen de LNG-overschotten weer snel verdwijnen. De EU zal dus moeten zorgen dat het niet afhankelijk wordt van Chinese LNG in de komende maanden.

Maar de Chinese economie zal wellicht nog even blijven sputteren. De groei van China’s bbp kromp het afgelopen kwartaal onder andere dankzij het strenge ‘Zero COVID’-beleid dat het land aanhoudt en volledige industriële gebieden kan platleggen wanneer een uitbraak wordt vastgesteld. Ook de recorddroogte in het land tastte de industriële output serieus aan.

Tegelijkertijd vuurt de overheid nog steeds zijn energiebedrijven aan om meer te produceren. In de provincie Shanxi wordt de productie van steenkool met 100 miljoen ton opgetrokken naar een output van 1,3 miljard ton dit jaar. Volgend jaar zal daar nog 50 miljoen ton bijkomen, weet The Financial Times. “De nadruk ligt nu op energiezekerheid, meer dan op het verkleinen van de ecologische voetafdruk”, zei Mika Takehara, onderzoeker bij Japan Oil, Gas and Metals National Corporation, aan de zakenkrant.

Ook de gasproductie van het land zwelt fors aan. Dit jaar zou China 7 procent meer aardgas produceren dan vorig jaar, weet Sia Energy.

Wie verkoopt Chinese LNG?

De JOVO Group, een energiehandelaar uit China, bericht dat het onlangs LNG had verkocht aan een Europese koper. Ook de Sinopec Group, China’s grootste olieraffinaderij, verklaarde in april dat het LNG-overschotten te koop had gezet op de internationale markt. 

Sinopec zou volgens Chinese media maar liefst 45 volledige leveringen aan LNG verkocht hebben, ofwel 3,1 miljoen ton van het goedje. Experts schatten in dat China dit jaar zeker 4 miljoen ton aan LNG-overschotten zou verkocht hebben. Die hoeveelheid komt neer op 7 procent van de aardgas die Europa in de eerste helft van dit jaar importeerde.

Een handelaar van futurescontracten in Shanghai zei aan de Japanse krant Nikkei Asia dat dergelijke LNG-deals de Chinese verkoper tientallen miljoen euro’s kunnen opleveren. Het energiefeestje zal echter van korte duur zijn. De uitvoer van Chinese LNG zal weldra met 20 procent kunnen zakken, denkt The Financial Times.

(kg)

Meer