Foto Belga

Gemiddelde maandelijkse huurprijs piekt boven de 800 euro in Vlaanderen en 1.100 euro in Brussel: "Onhoudbaar hoog"

Wie een woning wil huren, betaalt nu gemiddeld per maand 28 euro meer dan een half jaar geleden. Dat blijkt uit de huurbarometer van de makelaarsfederatie CIB Vlaanderen. In Vlaanderen betaal je gemiddeld zo'n 800 euro per maand, in de hoofdstad is dat zelfs 1.100 euro. Het Vlaams Huurdersplatform vraagt aan de overheid om dringend maatregelen te nemen.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar is de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen gestegen tot boven de 800 euro. Kristophe Thijs van de Confederatie Immobiliƫnberoepen Vlaanderen (CIB) is niet verrast. "We zitten nu aan een stijging van 3,7 procent in vergelijking met vorig jaar", zegt hij aan VRT NWS. "We verwachten tegen eind dit jaar rond de 4,5 procent te eindigen."

In de praktijk komt die stijging gemiddeld neer op een bijkomende 28 euro per maand. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende woningtypes. "Rijwoningen hebben door hun schaarste de kaap gerond van 875 euro per maand", zegt Thijs. "Er is veel vraag naar en te weinig aanbod. We verwachten naar het einde van dit jaar toe een stijging tot 900 euro per maand. Rijhuizen zijn overigens maar goed voor 14 procent van de private huurmarkt."

We zitten nu aan een stijging van 3,7 procent in vergelijking met vorig jaar. We verwachten tegen eind dit jaar rond de 4,5 procent te eindigen

Kristophe Thijs van de Confederatie Immobiliƫnberoepen Vlaanderen (CIB)

Veruit de meeste woningen die verhuurd worden in Vlaanderen zijn appartementen, goed voor 70 procent van de private huurmarkt. "De gemiddelde prijs voor een appartement bedraagt nu bijna 760 euro", zegt Thijs. "We zien steeds meer nieuwbouwappartementen en er is meer vraag dan aanbod. Allemaal zaken die leiden tot prijsstijgingen."

Grote regionale verschillen

Er zijn ook grote regionale verschillen. In West-Vlaanderen zijn de huurwoningen veruit het goedkoopst. Toch betaal je ook daar gemiddeld 724 euro per maand. In het Brusselse gewest is een woning huren het duurst. Daar moet je gemiddeld 1.104 euro per maand betalen voor een huurwoning. In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde huurprijs - voorlopig althans - nergens meer dan 1.000 euro. Al komt Vlaams-Brabant met 961 euro per maand in de buurt.

Ook tussen de Vlaamse centrumsteden onderling zijn er grote verschillen. In Vlaanderen is Antwerpen de duurste centrumstad. Daar kost een huurappartement gemiddeld 984 euro per maand. Mechelen is gemiddeld iets goedkoper met net geen 900 euro per maand. Leuven sluit de top drie af. Daar moet je maandelijks gemiddeld 867 euro neertellen voor een huurappartement.

In de West-Vlaamse centrumsteden kun je de goedkoopste appartementen vinden. Zo betaal je in Roeselare gemiddeld 637 euro per maand. Zowat een derde minder dan in Antwerpen. De Rodenbachstad is samen met Oostende (gemiddeld 682 euro) de enige Vlaamse centrumstad waar je - gemiddeld - nog minder dan 700 euro per maand betaalt voor een huurappartement.

Antwerpen mag dan wel de duurste Vlaamse centrumstad zijn om een appartement te huren, verhoudingsgewijs stijgen de prijzen er net het minst. Wellicht net doordat de gemiddelde prijzen er al zo hoog zijn. Sinds 2018 betaal je er "amper" 6,4 procent meer per maand. In euro komt dat overeen met een prijsverschil van net geen 60 euro per maand in enkele jaren tijd.

Ter vergelijking: in Brugge en Mechelen zijn de prijzen in diezelfde periode met zowat 14 procent gestegen. Sinds 2018 moet je in die steden gemiddeld om en bij de 100 euro per maand meer neertellen voor hetzelfde huurappartement (respectievelijk: 97 en 110 euro extra per maand).Ā 

Brussel: minder gestegen, maar sowieso al fors duurder

In Brussel zijn amper nog appartementen te vinden onder de 1.000 euro. "Brussel is een typische appartementenmarkt: 92 procent van de woningen op de verhuurmarkt zijn appartementen", weet Thijs. "De gemiddelde huurprijzen zijn hier slechts geleidelijk gestegen: met iets meer dan 2 procent sinds vorig jaar."

Volgens Thijs zit de Brusselse verhuurmarkt bijna aan het plafond. "Het moet nog betaalbaar blijven voor huurders en in Brussel zitten ze op de limiet", zegt hij. "Er zal wel altijd een kleine stijging blijven, maar dat gaat geen 4 of 5 procent zijn, want dat is voor de huurders niet meer betaalbaar." De vraag is natuurlijk of de huidige prijzen Ć¼berhaupt betaalbaar zijn.

Ook binnen het Brusselse gewest zijn er grote verschillen. Veruit de duurste Brusselse gemeente is Sint-Pieters-Woluwe, gevolgd door Elsene en Ukkel. De gemiddelde huurprijs voor een appartement bedraagt daar respectievelijk 1.405, 1.321 en 1.277 euro.

De goedkoopste appartementen vind je aan de westelijke kant van de hoofdstad in Molenbeek, Anderlecht en Jette (red. van Koekelberg en Ganshoren hebben we geen cijfers). Toch zijn de appartementen daar gemiddeld nog duurder dan in de meeste Vlaamse centrumsteden.

Huurprijzen zijn "onhoudbaar hoog"

Het Vlaams Huurdersplatform vraagt aan de overheid dringende maatregelen tegen de stijgende huurprijzen. "We krijgen al jaren signalen dat de huurprijzen voor veel mensen onhoudbaar hoog zijn", zegt Joy Verstichele van het Huurdersplatform aan VRT NWS. "Voor veel mensen neemt die huur zoā€™n groot deel uit het gezinsbudget dat het onhaalbaar is geworden."

De huur is verre van het enige waarvan de prijs (fors) is gestegen. "Ook de energiefactuur weegt zwaar door", zegt Verstichele. "De energiekwaliteit op de private verhuurmarkt is een stuk slechter dan die van de algemene woningen. De combinatie van hoge huurprijzen en hoge energieprijzen maakt het bijzonder zwaar voor veel huurders."

Volgens Thijs van de CIB had het erger gekund. Hij wijst erop dat de stijgende huurprijzen lager zijn dan de torenhoge inflatie, de algemene stijging van de levensduurte die nu gestegen is tot bijna 10 procent. "Verhuurders staan toch ietwat op de rem", zegt Thijs daarover. "Een verhuurder heeft liever zekerheid over zijn huurinkomsten, dan dat hij ernaar streeft het hoogste rendement te halen."

Het Huurdersplatform is het daar niet mee eens en vraagt dat de overheid maatregelen neemt. "We denken onder meer aan een veralgemening van de huursubsidies", legt Verstichele uit. "Zodat meer mensen een recht hebben op een huurtoelage vanuit de Vlaamse overheid. Daarnaast moet er gekeken worden naar structurele ingrepen op de energiefactuur, ook voor huurders. We denken ook dat er nood is aan meer sociale huurwoningen."

Meest gelezen