Zuhal Demir (N-VA) keldert verwachtingen Overlegcomité over energieprijzen: “Tot wat gaat het leiden?”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir keldert de verwachtingen in aanloop naar het Overlegcomité van woensdag over de stijgende energieprijzen. “Overleg weigeren zou onbeleefd zijn, maar tot wat gaat het leiden?”, zo zei ze in de marge van een persconferentie in het Limburgse Koersel. Volgens Demir heeft Vlaanderen geen Overlegcomité nodig om zelf beslissingen te nemen binnen haar eigen bevoegdheden en ligt er vooral op federaal en Europees vlak nog werk op de plank. Andere partijen roepen Demir op geen politieke spelletjes te spelen. “Veel gezinnen zijn in paniek. Dit is niet het moment om de hete aardappel door te schuiven.”

evdg
Bron: BELGA

LEES OOK. Welke oplossingen voor energiecrisis kunnen er komen? Dit is wat elke partij wil bereiken op het Overlegcomité

Woensdag komt het Overlegcomité samen om zich te buigen over de energiecrisis en de mogelijke maatregelen om de stijgende energieprijzen te counteren. In aanloop naar het Overlegcomité werden de verwachtingen al getemperd.  “Als er al een magische oplossing was, dan hadden we die al lang beslist”, liet een regeringsbron optekenen. 

Maar nu lijkt Vlaams minister Zuhal Demir de al beperkte verwachtingen helemaal te kelderen. Volgens haar kan elke regering perfect binnen haar bevoegdheden maatregelen nemen en heeft Vlaanderen dat ook zelf al gedaan. “Het zou heel vreemd zijn dat we vandaag pas in actie zouden schieten. We zijn al sinds begin dit jaar beslissing na beslissing aan het nemen”, aldus Demir. Zo heeft Vlaanderen volgens haar het “huiswerk op orde met meer dan 1 miljard euro om mensen te helpen verbouwen en minder energie te verbruiken”.

LEES OOK. Hoge verwachtingen voor energiemaatregelen, maar het vingerwijzen is al begonnen in aanloop naar Overlegcomité

“Elke regering moet zélf knopen doorhakken en het nodige doen in plaats van eindeloos te palaveren en shows te organiseren”, klinkt het scherp. “Vlaanderen doet dat, twee niveaus slagen daar niet in”, zegt de N-VA-minister. 

Zij wijst het federale en Europese niveau met de vinger. Zo moet er bijvoorbeeld federaal beslist worden om “zoveel mogelijk kerncentrales met minstens 20 jaar te verlengen”. En ook Europa laat volgens haar steken vallen. Zo moet Europa volgens Demir ingrijpen op de CO2-prijs. “De Europese prijs van CO2 is vandaag torenhoog, maar Europa heeft alle sleutels in handen om die prijs drastisch te laten zakken door extra emissierechten vrij te geven uit de zogenaamde marktstabiliteitsreserve”, klinkt het.

 ©  BART DEWAELE

Reactie Conner Rousseau

Volgens Demir volgt Vlaanderen de situatie op en als er bijkomende Vlaamse maatregelen nodig zijn “dan doen we dat wel in de schoot van de regering, niet in een Overlegcomité”, zegt ze. 

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau reageert via Instagram scherp op de uitspraken van Demir. “Overleg over wat? Over de mensen hun energiefactuur, Zuhal!”, klinkt het. “Komaan. Wij zijn politici van een nieuwe generatie. Ik hoop echt dat je als Vlaams minister van Energie alles op alles zet. (...) Werk mee, in plaats van nu al te zagen. Ik reken ook op u”. 

LEES OOK. Gratis zonnepanelen voor een op de vijf gezinnen? CD&V komt met opvallend voorstel tegen “blinde subsidie voor energieconsumptie”

Op Twitter kaatst Demir de bal terug. “Uiteraard willen we overleggen, maar federaal heeft voldoende hefbomen om zelf in te grijpen”, stelt de minister. “Als ieder niveau doet wat het kan, komen we vooruit. Een hopeloze federale verdeeldheid verdrinken in een overlegcomité is tijdverlies. Beslis gewoon, zoals Vlaanderen, en laat de show achterwege”, besluit de N-VA-minister.

“Veel gezinnen zijn in paniek”

De Vlaamse coalitiepartners vinden een Overlegcomité wel broodnodig. “Veel gezinnen zijn in paniek. Dit is het moment waarop regeringen en ministers de handen in elkaar moeten slaan om de problemen aan te pakken en zeker niet het moment om de hete aardappel door te schuiven.” Dat zegt Robrecht Bothuyne van CD&V in een reactie.

Willem-Frederik Schiltz van Open Vld reageert via Twitter: “Armoede, verval en verdeling dreigen. Een oorlogsplan is op zijn plaats. Niet tussen partijen en bestuursniveau’s, maar met elkaar. ’Country before party’, nu!”, zegt Schiltz dinsdagnamiddag. Volgens hem moet er onder meer worden gepraat over de betaalbaarheid van renovaties en over doelstellingen voor energiebesparing bij steden en gemeenten.

Dat vindt ook Robrecht Bothuyne, energiespecialist van CD&V. “De overheid kan zelf het voorbeeld geven voor energiebesparing, bijvoorbeeld door meer lichten te doven. Coördinatie daarover kan nuttig zijn”, zegt hij. CD&V deed deze zomer nog een reeks andere voorstellen om de energiecrisis het hoofd te bieden, zoals een uitbreiding van de energiescans en een aanbod van gratis zonnepanelen voor wie uit het sociaal tarief stapt.

“Ik lees dat Zuhal Demir nog op zoek is naar een agenda voor het Overlegcomité, wel bij deze heeft ze die”, zegt Bothuyne. “Dit is te ernstig om politieke spelletjes over te spelen. Laat ons hopen dat iedereen daar woensdag met een zeker sérieux zit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER