Helpt chocomelk je spieren echt te herstellen na een inspanning? “Je lichaam heeft eiwitten en suikers nodig”
Na een lange fietstocht of intense krachttraining in de gymzaal voel je de pijn in je spieren. En dan wil je vanzelfsprekend recupereren, met een snel drankje bijvoorbeeld. Mag dat een chocomelk zijn, zoals wel eens wordt aangeraden in de sportwereld? Wij vroegen het aan sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck.
Is chocomelk na het sporten een goed idee?
“Na een intensieve training heb je twee dingen nodig”, zegt Stephanie Scheirlynck. “Dat zijn eiwitten, als bouwstoffen om je spieren te laten herstellen, en koolhydraten in de vorm van suikers. Die suikers heb je tijdens de training of tijdens het intens sporten verbruikt en moet je achteraf dus zo snel mogelijk weer aanvullen. En net die twee bestanddelen vind je in chocomelk: melk bevat eiwitten en de toegevoegde chocolade bevat suikers. De ideale verhouding na zo’n lange, zware training is 1 op 4: één deel eiwit – 3 gram per 100 milliliter – en vier keer zoveel koolhydraten – 12 gram op 100 milliliter. En ook die ideale verhouding vind je in chocomelk. Sporters die na afloop van hun training voor dat drankje kiezen, hebben dus gelijk.”
Je spreekt van intensieve trainingen. Heeft een chocomelk dan geen zin na mijn fietstocht op zondagmiddag?
“Je moet wel degelijk een onderscheid maken”, vertelt de sportdiëtiste. “Heb je een halfuurtje rustig gelopen of een fietstocht gemaakt waarbij je hartslag niet bepaald de hoogte in ging? Dan hoeft zo’n chocomelk niet. Maar als je lange trainingen van anderhalf uur en meer doet, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een marathon, dan is er spierschade. En dan heeft zo’n hersteldrank zonder meer nut. Dat is ook het geval bij korte, maar heel hevige trainingen. Denk daarbij aan een CrossFit-parcours, krachttraining in de fitness, of intervallen bij het lopen of fietsen. In al die gevallen staan de spieren zwaar onder druk, en dan heb je hersteldrank nodig.”
Je kunt met de blender thuis wat vers fruit, honing en yoghurt of melk mixen. Dat is net zo lekker en doeltreffend.
Zijn er alternatieven voor chocomelk?
“Je kunt met de blender thuis wat vers fruit, honing en yoghurt of melk mixen. Dat is net zo lekker en doeltreffend. En elke gesuikerde melkdrank uit de supermarkt is een volwaardig alternatief, zoals sojamelk met vanille- of aardbeiensmaak. Drinkyoghurt is ook een optie. Fabrikanten van dergelijke producten beginnen trouwens meer en meer extra eiwitten toe te voegen, omdat ze beseffen dat sporters ernaar op zoek zijn. Als er geen chocomelk voorhanden is, dan kan je ook een eiwitreep eten, of vaste voeding waarin eiwitten en koolhydraten aanwezig zijn, zoals een wrap met kip of een boterham met kaas. Maar die vergen meer tijd om te verteren. Iets vloeibaars loopt bovendien sneller door naar je spieren. Het herstelproces van de spieren gaat – kortom – sneller met een drankje.”
Kan ik niet gewoon een stuk chocolade eten? Dan heb ik iets te knabbelen en ik heb toch ook de suiker binnen?
“Chocolade is vet en suiker, maar biedt geen eiwitten. Het is dus niet de herstelsamenstelling waar je naar op zoek bent. Natuurlijk is een stukje chocolade niet verboden, maar eet het dan na de hersteldrank. Het is beter om je spieren eerst te geven wat ze écht nodig hebben: eiwitten, suikers en vocht. Pas dan kan het herstelproces beginnen.”
Een biertje biedt je niets om te herstellen, integendeel. Je lichaam begint dan met de verwerking van dat bier, en je blokkeert het eigenlijke spierherstel.
Vaak zie je (vooral recreatieve) sporters zich direct na hun inspanningen op een fris pintje storten. Ook dat is geen goed idee?
“Een biertje biedt je niets om te herstellen, integendeel. Je lichaam begint dan met de verwerking van dat bier, en je blokkeert het eigenlijke spierherstel. Hier geldt hetzelfde als bij de chocolade: een pint is vanzelfsprekend niet verboden, maar drink het na het hersteldrankje. Het valt me trouwens op dat er intussen ook een soort van herstelbieren op de markt zijn verschenen, waar eiwitten aan zijn toegevoegd.”
Het valt me op dat professionele wielrenners na aankomst géén chocomelk drinken. Hoe komt dat?
“Profs rijden dan na dag een zware koers, ze moeten elke keer opnieuw op niveau presteren, ze zijn uren aan een stuk heel intensief bezig. Ze hebben na zo’n inspanning méér nodig dan een chocomelk, want ze hebben veel meer eiwitten nodig dan een doorsnee sporter. Het moet bovendien een product zijn dat nόg sneller kan worden opgenomen om het herstel te bevorderen. We zoeken dan een zeer geconcentreerde vorm, in een klein volume. Vaak zijn dat dan eiwitpoeders, of recuperatieshakes waarbij de bestanddelen al zijn opgesplitst zodat die supersnel voor herstel zorgen.”
Info: op het online platform Hello Champ vind je als sporter recepten voor zelfgemaakte recuperatiedrankjes.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
PREMIUM
Waarom komt dat buikje pas na je 30ste en hoe krijg je het weg? Topkinesist Lieven Maesschalck geeft advies
Als je gaat bewegen en gezonder eten duurt het even voor je echt resultaat ziet, maar de geduldigen onder ons worden beloond. Alleen: dat buikje gaat maar niet weg. En hoe zit het met die love handles, de vetophoping op je heupen? Topkinesist Lieven Maesschalck en zijn team geven advies over hoe je ook rond je probleemzones gewicht verliest. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?