Nikola Jokic: MVP van de NBA op het EK met Servië© ISOPIX

 © ISOPIX

thumbnail: Nikola Jokic: MVP van de NBA op het EK met Servië
thumbnail:  

Van Jokic en Doncic tot Greek Freak Giannis Antetokounmpo: maar liefst 37 (!) NBA-spelers schitteren samen met de Belgian Lions op Eurobasket

Het EK vat donderdag in vier landen (Tsjechië, Italië, Duitsland en Georgië) aan. Dit met maar liefst 37 NBA-spelers. In de poule van België in het Georgische Tiblisi zitten 9 NBA-spelers. We kozen een “Tien om te Zien” en van Jokic over Donic naar de Greak Freak. De laatste twee MVP’s van de NBA, zeg maar de strafste clubcompetitie op deze aardbol, zijn met Giannis Greek Freak Antetokounmpo (2019 en 2020) en Nikola Jokic (2021 en 2022) zelfs op dit EK te bewonderen.

Patrick Ceulemans in Tblisi

1.Nikola Jokic (Servië)

De 27-jarige en 2m11 grote Nikola Jokic is verrassend de enige NBA-speler bij Servië. Hij is wel de grote vedette van het team en momenteel één van de beste spelers ter wereld. Vierde zijn debuut in de NBA in 2015 en is nog steeds bij Denver Nuggets aan de slag. Viermaal NBA All-Star en de jongste twee seizoenen verkozen tot MVP van de NBA. Na Dirk Nowitzki (2007) en Giannis Antetokounmpo pas de derde Europeaan die daar in slaagde. Zijn gemiddelde tot nu toe in de NBA is waanzinnig: 19,7 punten, 10,4 rebounds en 6,2 assists. Op 1 juli tekende hij een vijfjarig contract ter waarde van 264 miljoen dollar. De duurste deal ooit in de NBA. Hij verdiende tot nu toe 115 miljoen dollar aan loon in de NBA.

2. Giannis Antetokounmpo (Griekenland)

Dezelfde leeftijd en lengte als Nikola Jokic! De Greek Freak is explosief enorm atletisch en beschikt over een fenomenale sprongkracht. Vierde zijn debuut in de NBA in 2013 bij Milwaukee Bucks. Leidde de Bucks in 2021 naar de NBA-titel. Ondertussen een zesvoudig NBA All-Star en twee keer MVP. In 2021 ook MVP van de finale. Heeft een schitterend gemiddelde van 21,8 punten, 9,4 rebounds en 4,6 assists in de NBA. Tekende een contractverlenging tot 2026 en dit voor een slordige 228 miljoen dollar.

Greek Freak klaar voor sprankelend EK! © AP

3. Luka Doncic (Slovenië)

Het wonderkind uit Slovenië! Luka Donic debuteerde op 19-jarige leeftijd, en nadat hij Real Madrid naar titels in Spanje en Euroleague stuwde, in de NBA en bij Dallas Maverick. Werd in 2019 meteen uitgeroepen tot MVP van de NBA. Al drie keer geselecteerd voor de NBA All Star Game en na vier seizoenen bij de Mavs is zijn gemiddelde nog beter dan dat van Jokic en Antetokounmpo. Donic is bijna goed voor een triple-double: 26,4 punten, 8,5 rebounds en 8 assists. Leidde in 2017 en op achttienjarige leeftijd Slovenië in het Turkse Istanboel naar eerste EK-titel. Verdiende “nog maar” 33 miljoen dollar in de NBA. Tekende bij Dallas Mavericks wel voor vijf jaar bij en strijkt maar liefst 213 miljoen dollar op. Uitkijken of hij met onder meer “oude krijger” Goran Dragic (Chicago Bulls) en Vlatko Cancar (Denver Nuggets) Slovenië naar een back-to-back titel kan leiden?

4. Rudy Gobert (Frankrijk)Maar liefst 2m16 groot is de Franse “Tower”. De 30-jarige Rudy Gobert komt sinds 2013 voor Utah Jazz uit. Heeft na negen seizoenen NBA een double-double gemiddelde en dus 12,4 punten en 11,7 rebounds. Verlaat Utah Jazz en tekende een deal van vier jaar bij Minnesota Timberwolves. Goed voor 170 miljoen dollar. Met Evan Fournier (New York Knicks), Timothé-Luwawu-Cabarrot (Atlanta Hawks) en Théo Maledon (Oklahoma City Thunder) beschikt “Les Bleus” nog over drie NBA-spelers. Uiteraard is Frankrijk in het tijdperk na Tony Parker ook op dit EK een favoriet voor de medailles.

De 2m16 grote Gobert is de vedette bij Frankrijk. © PRESSE SPORTS

5. Domantas Sabonis (Litouwen)Zoon van de legendarische Arvid Sabonis (2m23). Met de betreurde Drazen Petrovic het eerste grote Europese duo in de NBA. Maar Domantas Sabonis is meer dan de “zoon van”. Debuteerde in 2016 bij Oklahoma City Thunder in de NBA. Was van 2017 tot 2022 bij Indiana Pacers aan de slag. Ondertussen al tweevoudig NBA All-Star. Verdiende al 50 miljoen dollar in de NBA en tekende een deal van twee jaar bij Sacramento Kings. Goed voor 38 miljoen dollar. Litouwen wil na enkele “mindere” internationale jaren opnieuw naar de top. Met Jonas Valenciunas (30 jaar, 2m11 New Orleans Pelicans) beschikt het nog over een tweede ervaren NBA-speler.

6. Juzuf Nurkic (Bosnië)Een beetje onder de radar maar de “The Bosnian Beast” Jusuf Nurkic is een stevige NBA-speler. De 28-jarige en 2m11 grote center debuteerde in 2014 bij Denver Nuggets in de NBA. Speelde ook bij Toronto Raptors en sinds 2017 bij Portland Trailblazers. Goed voor 56 miljoen dollar in de NBA tot nu toe. Maar, met een nieuw vierjarig contract strijkt hij bij Portland de volgende vier seizoen maar liefst 61 miljoen dollar op. Met een gemiddelde van 12,2 punten en 8,5 rebounds kan hij dan ook mooie scoutingcijfers voorleggen.

Tegenstanders Belgian Lions (negenmaal NBA)De Belgian Lions werken de groepsfase van het EK in het Georgische Tbilisi af. Op Bulgarije en uiteraard België na, beschikken de vier overige opponenten over een NBA-spelers!7. Driemaal NBA bij TurkijeTurkije pakt uit met Cedi Osman (Cleveland Cavaliers), Alperen Sengun (Houston Rockets) en Furkan Korkmaz (Philadelphia 76’ers).

8. Driemaal NBA bij SpanjeGeen Pau en Marc Gasol (op pensioen) en geen Ricky Rubio (geblesseerd) bij Spanje. De Spaanse ploeg, al jaren na Amerika de beste ploeg ter wereld, pakt op dit EK weer met een broeder-duo uit. Juan (Toronto Raptors) en Willy Hermangomez (New Orleans Pelicans) en Usman Garuba (Houston Rockets).

9. Tweemaal NBA bij GeorgiëDe eerste tegenstander van de Belgian Lions in Tbilisi is donderdag 1 september het gastland Georgië. Naast 10.000 vurige fans pakt Georgië ook uit met Goga Bitadze (Indiana Pacers) en Sandro Mamukelashvili (Milwaukee Bucks uit.

10. Marko Simonovic (Montenegro)Een niet te onderschatten opponent voor de Belgian Lions is zeker Montenegro. Naast de ex-MVP van de Belgische eerste klasse Vladimir Mihailovic (ex-Oostende en Okapi Aalstar) en Bojan Dubljevic, al jaren ploegmaat van Sam Van Rossom bij de Spaanse topper Valencia, beschikt het met de 22-jarige en 2m11 grote Marko Simonovic ook over één talentvolle NBA-speler.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer