Radio 2 vindt verdwenen carrousel van Bobbejaan Schoepen terug

De historische carrousel die tot halfweg jaren 80 in Bobbejaanland stond, bevindt zich bij de Nederlands-Amerikaanse familie Van Gaale in Californië. Dat heeft Radio 2 ontdekt tijdens de reeks Mysteries in Vlaanderen. "Mijn vader was dol op die paardenmolen en had spijt dat hij hem verkocht had. Ik sta perplex dat jullie hem gevonden hebben", zegt zoon Jack Schoepen in Radio 2 Spits. 

"Ik schrok toen ik je mailtje met foto's van de carrousel kreeg. Die molen ligt hier bij ons. Opgebroken in de hangar van mijn overleden oom Henk", zegt Paul Van Gaale. Paul is timmerman in Temecula, Californië en heeft Nederlandse roots. "Mijn opa Jan is samen met mijn oma in 1953 naar de Verenigde Staten gereisd. Ik spreek nog een beetje Nederlands, maar lezen is moeilijk", lacht Paul. "Wat een toeval dat je me nu over die carrousel mailt en belt. Afgelopen zomer is "ome Henk" gestorven. We liepen met de neven en nichten door de opslagloods en zagen de molen liggen. We zeiden nog tegen elkaar dat het zo jammer was dat de carrousel nooit is opgebouwd." 

Bobbejaans verloren favoriet

De familie Schoepen was al een tijdje op zoek naar de verloren gewaande attractie die in de jaren 60 in Bobbejaanland stond. "Die paardenmolen zat in mijn vaders hart. Hij verkocht de carrousel omdat de restauratie te duur was", zei Jack Schoepen vorige week. "Maar we weten niet waar hij beland is. Dat vindt de hele familie jammer". Radio 2 ging daarom vorige week op zoek naar Bobbejaans veroren gewaande molen. De zoektocht op radio stopte eind vorige week met de naam "Van Gaale" uit Amerika. Maar klopte dat wel? Ging het over dezelfde carrousel? Vandaag zijn alle puzzelstukjes in elkaar gevallen.

Ik heb als jongeman eind jaren 80 ome Henk geholpen bij restauraties aan die carrousel

Paul Van Gaale

Het Hollands dorp van ome Henk

"Mijn ome Henk wilde eind jaren 80 een Hollands dorp bouwen, een soort pretpark. Daarom had hij die carrousel gekocht", zegt Paul Van Gaale. "Mijn opa en oom gingen vaak naar Nederland om zaken te doen. Maar het Hollands dorp is er uiteindelijk nooit gekomen. Enkele investeerders haakten af en mijn ooms gezondheid ging achteruit. Maar ik herinner me nog levendig hoe ik als jongeman in de zomers van '87 en '88 mijn oom geholpen heb met herstelingen aan de carrousel. Ik wist eigenlijk niet waar hij vandaan kwam, tot jij me contacteerde."

Er is één grote kanttekening. Paul betwijfelt of Bobbejaans carrousel in zijn geheel de Atlantische Oceaan heeft overgestoken. "De stalen en houten constructie is er zeker nog. Maar of alle paarden en gondels er nog zijn, dat betwijfel ik. Ik herinner me dat ome Henk een mal wilde maken om afgietsels te maken van een paardje om er zelf meerdere te maken. Dat moet ik checken bij mijn tante Anneke."

Ik sta perplex, ik had nooit verwacht dat jullie de carrousel zouden vinden

Jack Schoepen

Jack Schoepen valt helemaal uit de lucht als we hem melden dat we een naam én een locatie gevonden hebben waar de carrousel zich bevindt. "Ik sta perplex. Ik had begin vorige week nooit durven dromen dat jullie hem zouden vinden. Of ik nu naar de Verenigde Staten ga afreizen? We zullen wel zien. Het is alvast fantastisch dat de molen terecht is. Bovendien was Californië een plek in Amerika waar mijn vader Bobbejaan erg vaak is geweest."

Meest gelezen