Advocaten Mohamed Abrini dreigen proces over aanslagen 22 maart te boycotten

De advocaten van Mohamed Abrini dreigen ermee om niet deel te nemen aan het proces over de aanslagen van 22 maart 2016, in Zaventem en Brussel. Ze zijn boos omdat hun cliënt en de andere beschuldigden het proces zullen moeten volgen vanuit een aparte glazen box: "Als dat gebeurt, stappen we op en gaan we weg."

Vanaf 10 oktober staan 10 beschuldigden terecht voor de aanslagen van 22 maart 2016, waarbij 32 doden en honderden gewonden vielen. 9 beschuldigden zullen fysiek aanwezig zijn op het proces, een tiende is wellicht gedood in Syrië. Ze zullen alle 9 het proces moeten volgen vanuit een aparte glazen box. Onaanvaardbaar, vinden de advocaten van hoofdbeschuldigde Mohamed Abrini – “de man met het hoedje”, die zich op de luchthaven van Zaventem had moeten opblazen.

“Wij hebben er geen problemen mee dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen,” zegt advocate Julie Crowet, “maar er zijn wel voorwaarden. Zo moeten we rechtstreeks met onze cliënt kunnen praten. Nu zijn er een paar gaatjes voorzien in die box, maar op die manier kan meneer Abrini zelfs niet horen wat er in de zaal gezegd wordt en zal hij alles via microfoons moeten volgen. Daarnaast is er de perceptie bij de assisenjury: zij krijgen het idee dat onze cliënt zo gevaarlijk is, dat hij bijna als een dier in een glazen kooi moet worden opgesloten.”

BEKIJK - Mohamed Abrini zal in een van deze negen glazen boxen moeten plaatsnemen:

Videospeler inladen...

Volgens de advocate bewijst het assisenproces over de aanslagen van Parijs dat dat niet nodig is: “Daar zaten alle beschuldigden in één grote box, met openingen naar de advocaten. Dat heeft gezorgd voor een bepaalde dynamiek, waardoor onze cliënt ook heeft meegewerkt aan het proces en bepaalde vragen heeft beantwoord. Dat is belangrijk voor de slachtoffers. Daarom staan ook de advocaten van de slachtoffers achter onze vraag. We staan met alle advocaten op één lijn.”

“Wij vragen geen medelijden voor onze cliënt, maar we willen wel dat er wordt nagedacht over het psychisch effect op hem. Hij heeft al een jaar lang terecht gestaan in Parijs, nu moet hij nog een jaar terechtstaan in Brussel. Dat is ongezien. Wie heeft dit ooit al moeten ondergaan? Dus laten we dat in de meest menselijke omstandigheden organiseren.”

Het parket heeft nog een maand om dit in orde te brengen, zonder dat het proces vertraging oploopt

Julie Crowet, advocate Mohamed Abrini

Op 12 september komt het assisenhof een eerste keer samen om de praktische organisatie van het assisenproces te bespreken. “En op 10 oktober start het proces met de jurysamenstelling. Dus eigenlijk heeft het parket dan 1 maand de tijd om een oplossing te vinden. Ze kunnen dat dus nog doen zonder dat het proces vertraging oploopt.” En als de boxen toch blijven? “Dan bestaat er een heel grote kans dat wij opstaan en weggaan. Dat wij niet willen deelnemen aan een dergelijk proces.” In dat geval zouden er nieuwe advocaten gezocht moeten worden voor Mohamed Abrini en zou het proces maanden vertraging oplopen.

Wij hebben dit aangekaart, maar de andere partijen zijn er doof voor gebleven

Luc Hennart, persrechter assisenhof

Het proces over de aanslagen vindt plaats in de vroegere NAVO-gebouwen in Brussel. De verbouwing en de beveiliging ervan hebben 24 miljoen euro gekost. Naar verluidt is er voor de boxen gekozen, omdat die veiliger zouden zijn, en omdat de beschuldigden zo niet omringd moeten worden door drie politiemensen. 

Volgens de persmagistraat van het assisenhof, Luc Hennart, had de assisenvoorzitster de problematiek van de boxen al aangekaart in de aanloop naar het proces: “Volgens haar vormden die boxen inderdaad een probleem voor het correcte verloop van het proces. Maar de andere partijen – het federaal parket, de politie, de beveiliging – zijn daar doof voor gebleven. Uiteindelijk heeft de top van de FOD Justitie beslist dat de boxen moesten blijven. Als op de zitting van 12 september de discussie daarover gevoerd wordt, zal het assisenhof beslissen wat er met die boxen moet gebeuren. En die beslissing zal uitgevoerd moeten worden. Als de FOD Justitie zich daar wat op voorbereidt, kan dat volgens ons zonder dat het proces moet worden uitgesteld.”

Meest gelezen