Premier De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
Volledig scherm
Premier De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). © BELGA

Btw op energie blijft op 6% tot eind maart, sociaal tarief wordt verlengd: deze maatregelen heeft de federale regering gisteravond zelf al beslist

Straks komen de verschillende regeringen samen om zich te buigen over de energiecrisis. De federale regering, die gisteravond nog samenkwam om maatregelen die ze op eigen houtje kan nemen, komt vandaag wel met eigen maatregelen over de brug: ze verlengt het lage btw-tarief én het sociaal tarief met 3 maanden, tot eind maart 2023. Dit mogen we vandaag wél en niet verwachten.

175 reacties

  • MARLEEN WAUBEN

    2 jaar geleden
    6%. Niet meer dan normaal. Energie is een basisbehoefte. Verlengen sociaal tarief? Daar vragen wij niet naar. Uitbreiding sociaal tarief. Nu kan de lagere middenklasse alles betalen en zelf amper het hoofd boven water houden !
  • Marc Van Ursel

    2 jaar geleden
    Politici zijn wereldvreemd. Wie van een sociaal tarief geniet zal niet kunnen investeren in isolatie en zal daar geen lening voor kunnen krijgen of dergelijke lening kunnen afbetalen. En van een hypothecaire lening kunnen die mensen enkel dromen. Geld voor zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen hebben die ook niet. En door de overheidsgebouwen minder te verwarmen krijgen deze mensen het niet warmer. 19% heffingen op de energiefactuur t.v.v. de overheid afschaffen zou wel wat soelaas brengen.
  • Robert Boxtaele

    2 jaar geleden
    Waarom verlaagd tarief tot eind '23 voor hen die al het minst aan energie moeten uitgeven én bovendien nog eens van premies kunnen genieten voor hun installatie, en maar tot eind maart voor de grote meerderheid die geen zonnepanelen/boilers en warmtepompen kunnen plaatsen en in hun rekening al meebetalen voor diegenen die dat wel kunnen en voor de sociale gevallen? Denken we maar aan de vele duizenden huurders van sociale woningen uit de lagere middenklasse. Die blijven terug in de kou staan!
  • Ann Verschueren

    2 jaar geleden
    Hoe dikwijls gaat de overheid langs de kassa? Indexverhoging wegens stijging energieprijzen. Rijkelijke inkomsten op accijnzen en taksen . Van die index voor onze koopkracht houden ze nog eens bijna één derde af. D
  • Roger Kerhove

    2 jaar geleden
    Jullie zijn op de kar gesprongen van Europa zonder bij na te denken en nu zou Europa dit moeten oplossen zonder dat de burgers daar het slachtoffer van zijn . Soms denk ik dat die Europese commissie een hoop alfabetten zijn die niet verder dan hun neus en de hele meute meesleuren op de rand van de afgrond.
  1. Open oorlog bij de Nationale Loterij: volgens de één roept, rookt en drinkt CEO Jannie Haek op kantoor, de ander noemt dat pertinente leugens
    PREMIUM
    15

    Open oorlog bij de Nationale Loterij: volgens de één roept, rookt en drinkt CEO Jannie Haek op kantoor, de ander noemt dat pertinente leugens

    Er woedt een open oorlog bij de Nationale Loterij. De vakbonden stuurden de raad van bestuur een officiële klachtenbrief over topman Jannie Haek (58). Hij wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Hij staat neus aan neus tegen je te roepen en noemt je dom in het bijzijn van anderen”, zegt een werknemer aan HLN. Wij kregen nog tien mails binnen van personeelsleden - met vooral forse kritiek, maar ook steun voor Haek. Wat is er aan de hand?
  2. INTERVIEW. Christophe Deborsu: “Verontwaardiging over geld is makkelijk als je niemand kent die erdoor geraakt wordt. Maar zet je één seconde in onze plaats”
    PREMIUM
    57

    INTERVIEW. Christophe Deborsu: “Veront­waar­di­ging over geld is makkelijk als je niemand kent die erdoor geraakt wordt. Maar zet je één seconde in onze plaats”

    Hoe is het intussen achter de Chinese Muur die de taalgrens stilaan wordt? Als er één man is die het u kan vertellen, dan is het politiek journalist Christophe Deborsu. Hij schrijft vanaf maandag een wekelijkse verkiezingscolumn voor HLN én heeft net een roman uit – over de liefde, maar ook over dit aparte land in twee delen. “We moeten elkaar meer besnuffelen. Mijn neus bedriegt me nooit.”