De gascentrale in Vilvoorde. Steeds meer politici willen een loskoppeling van de gas- en elektriciteitsprijs. Maar wat zijn de alternatieven?
Volledig scherm
PREMIUM
De gascentrale in Vilvoorde. Steeds meer politici willen een loskoppeling van de gas- en elektriciteitsprijs. Maar wat zijn de alternatieven? © Photo News

Nu ook Europa hervorming van elektriciteitsmarkt wil: hoe werkt het systeem juist? Wat zijn de alternatieven? En wat levert het op?

In de strijd tegen de hoge energieprijzen gaan politiek steeds meer stemmen op voor een grondige hervorming van de elektriciteitsmarkt. Maar hoe werkt dat systeem op dit moment precies? Kunnen de gas- en elektriciteitsprijs losgekoppeld worden? En wat zou dat betekenen voor de prijs?

15 reacties

  • patrick Van der Spiegel

    2 jaar geleden
    los kopelen het is niet logich dat electectriciteit gekopeld is aan aardgas ik ben tegen aargas centrales lievermoderne centrales windturbines kerncentrale en centrale waterstof opslag in de dal uren waterstof centrales gebruiken op de pieken weg te werken
  • Yolande MARIS

    2 jaar geleden
    De elektriciteit prijs wordt kunstmatig hooggehouden door Vander Leyen en en ons duo Komieken Verstraeten en de Croo en ze houden koppig vol en verarmen gans de bevolking,hun zakken zijn goed gevuld,zijn wentelen in luxe.Wanneer gaan we dit een halt toeroepen?
  • Danny Govaerts

    2 jaar geleden
    net na de eerste weken in het Oekraïne conflict. Was er volgens Tinne, Groen geen probleem voor België en de bevoorrading. En toch is intussen onze stroom en gas voor de Burgers de duurste van heel Europa. Er zit dus duidelijk iets fout met de manier waarop ons de factuur gepresenteerd wordt en die is niet aan Europa om dit op te lossen maar aan de Belgische politiekers. Europa kan enkel ingrijpen op de groothandels prijzen. En voor België ligt daar het probleem niet echt.
  • Jo Nijs

    2 jaar geleden
    Nog een derde vraag: vraag en aanbod moeten in evenwicht zijn op het net. Dat klopt. Maar wat is "de vraag" ?? Als Belgie een gascentrale moet opstarten voor "het evenwicht" maar daarna die extra GWH exporteert naar Frankrijk, dan ben ik niet akkoord. Want om het "evenwicht" in Frankrijk te bewaren, slaat hier de elektriciteit dan op ? Kan iemand dat eens uitleggen ?
  • Jo Nijs

    2 jaar geleden
    Ik was zelf al tot dezelfde conclusie gekomen: split markt of demper systeem. Wel twee opmerkingen: het moet niet alleen gelden voor gas, maar voor alle fossiele grondstoffen (kolen, ja zelfs uranium). Want de prijs van elke van die grondstoffen kan skyrocketten (door chantage of schaarste). En ten tweede: het werkt alleen als gas slechts een klein deel is van het geheel, Belgie ok, maar er zijn landen waar nucleair niet bestaat en gas de hoofdmoot is en die zullen tegen zijn.