Remco Evenepoel gaat vol voor eindzege in de Vuelta: “Ik kan geen verstoppertje meer spelen”

Remco Evenepoel (22) besefte gisteravond in Alicante dat hij na zijn verpletterende tijdritzege zich niet langer kan wentelen in de rol van underdog. “Ik kan geen verstoppertje meer spelen. We moeten gewoon proberen de Vuelta te winnen. Lukt dat niet, so be it.”

Maarten Delvaux in Allicante

LEES OOK. De dag waarop alles lukte voor Remco Evenepoel: eindelijk die zege in een grote ronde

Tot maandag op de rustdag bleef Evenepoel steeds hetzelfde mantra herhalen: “Ik focus op een ritzege, ik bekijk het dag per dag.” Verstandig, na de deceptie van vorig jaar in de Giro. Halfweg de Vuelta kan hij die voorzichtigheid niet meer vol houden. Rocket Remco smeerde gisteren Primoz Roglic zijn eerste tijdritnederlaag op Spaanse bodem aan (hij won er acht op rij). Het verschil aan de meet met de olympisch kampioen? 48 seconden. “Remco koerst momenteel op een ander niveau”, moest die toegeven. Evenepoel kon het zelf nauwelijks geloven. “Wow, dat is een grote verrassing.”

Zijn bonus in het klassement op de drievoudige winnaar? Twee minuten en 41 seconden. “Dat is enorm na tien dagen”, besefte onze landgenoot. “Ik heb mijn droom kunnen waarmaken met een ritzege. De druk is er nu af, mijn Ronde van Spanje is nu al geslaagd. Ik wil en kan niet langer verstoppertje spelen. We moeten nu gewoon proberen om de Vuelta te winnen. Ik wil de rode trui houden tot in Madrid.”

 ©  BELGA

Evenepoel straalde gisteren enorm veel zelfvertrouwen uit, maar bleef zich steeds bewust van de twee zware weken die hem nog resten. Deze week alleen al wachten hem nog drie zwaar bergritten, waarvan de koninginnenrit zondag op de Sierra Nevada. Op die lange klim met de top op meer dan 2.500 meter kan met minuten worden gegoocheld. “Is het al binnen? Zeker niet. Eigenlijk zie ik nog vijf zware dagen in deze Vuelta. Het gevaar loert om elke hoek. De rode trui houden na de Sierra Nevada is nu het grote doel. Als dat lukt ben ik weer een stapje dichter.”

LEES OOK. Ook grootvader Eduard Evenepoel genoot volop van Remco’s perfecte dag: “Als Remco naar een koers gaat, is het om te winnen”

De voorbije tien dagen zagen we vooral een offensieve Evenepoel. Dat lijkt vanaf vandaag te gaan veranderen. “Ik ga meer verdedigen, ja. Maar dan wel zoals Jonas Vingegaard deed in de afgelopen Tour de France. Ik heb echt veel naar die Tour gekeken en ik heb veel opgestoken van zijn koerstactiek. Jonas kiest momenten. Wanneer hij merkte dat de concurrentie een slecht moment had, waagde hij zijn kans. Zo wil ik het ook doen. Het is altijd makkelijker (maakt een quote-gebaar met zijn handen) om een bonus van drie minuten te verdedigen dan drie minuten achter te staan en te moeten aanvallen.”

 ©  BELGA

Evenepoel zette gisteren alweer een belangrijke stap om de eerste Belg te worden die een grote wielerronde wint sinds Johan De Muynck in 1978 de Giro op zijn naam schreef. In Spanje neemt de Remco-gekte elke dag toe, het zal niet lang meer duren vooraleer de wielergekte ook in ons land toeslaat. “Of men in België stilaan zot mag worden? Dat ga ik aan de mensen zelf laten. Wij gaan hier rustig blijven. Natuurlijk doet het iets met mij om hier in de rode trui een tijdrit te winnen. Zeker met mijn familie langs de weg. Misschien zie je het niet aan de buitenkant, maar binnenin voel ik hevige emoties. Jullie weten dat ik een emotionele kerel ben.”

Stevig gefeest werd er gisteren alvast niet in het hotel van Quick-Step Alpha Vinyl. “Vanavond mogen de jongens meer dan één glaasje rode wijn drinken van mij. Ikzelf ga niet drinken. Ik heb vlak voor de rustdag mijn ijsje gekregen, dus mijn volgende pleziertje zal voor volgende zondag zijn.”

LEES OOK. Opgelet, Remco: deze week nog drie struikelblokken voor de rode trui

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen