Mone Van Geit gaf job op om voor de klas te gaan staan: "Enige dat me inspireerde was leraar worden"

Er is al heel wat gezegd en geschreven over het lerarentekort, maar zonder de mensen die bewust een andere job opgeven om leerkracht te worden, zou het probleem nog veel groter zijn. Mone Van Geit werkte 15 jaar bij natuurorganisatie WWF en vertelt in "De ochtend" op Radio 1 waarom ze koos voor een overstap naar het onderwijs: "Ik woon in Molenbeek en wilde iets doen in en voor Brussel. Het enige dat me inspireerde was leraar worden."

De eerste schooldag staat voor de deur en het lerarentekort domineert het nieuws al weken. Gelukkig vallen ook positieve verhalen te rapen in het onderwijs, meer dan je denkt zelfs. Elk jaar geven steeds meer mensen een job in een andere sector op om leraar te worden: de zogenoemde zij-instromers. Voor vorig schooljaar zijn er nog geen cijfers, maar het schooljaar 2019-2020 was een recordjaar, meer dan 2.800 mensen maakten toen de overstap van de privésector naar het onderwijs.

Ook dit jaar zijn er ongetwijfeld weer een pak mensen die de sprong wagen. Een van die enthousiaste leerkrachten is Mone Van Geit uit Molenbeek. Ze werkte 15 jaar voor natuurorganisatie WWF en morgen staat ze voor de eerste keer als leraar voor de klas. "Ik ga wiskunde en economie geven in de tweede graad van het secundair in het Sint-Pieterscollege in Jette", vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Mevrouw Van Geit - zoals de leerlingen haar vanaf morgen zullen noemen - heeft zeer bewust gekozen voor een overstap naar het onderwijs. "Na 15 jaar in een andere job vond ik het tijd om eens iets voor en in Brussel te doen. Ik heb verschillende jobs overwogen, maar het enige dat me echt inspireerde was leraar worden."

Ze geeft aan dat vooral de interactie met de jongeren en het feit dat "een leraar toch een beetje baas in eigen klas is" haar motiveerden om voor een job in het onderwijs te kiezen. "En de schoolvakanties natuurlijk."

Van Geit kijkt met gezonde stress uit naar de eerste schooldag: "Ik weet dat het eerste jaar met vallen en opstaan zal gaan, maar ik ga gewoon doorzetten."

Tot tien jaar anciënniteit

Van Geit is net gestart met een educatieve masteropleiding op basis van haar diploma (master handelsingenieur). Ze was van plan die opleiding te combineren met een andere job, maar kreeg onmiddellijk een functie als leraar aangeboden en besloot om er dan maar meteen in te springen.

"Als zij-instromer kan je tot tien jaar anciënniteit meenemen uit een vorige job, maar het zou natuurlijk beter zijn mocht je alles kunnen meenemen", geeft ze aan. "Ik heb zelf 15 jaar werkervaring, maar er zijn natuurlijk mensen die al veel langer in de privésector werken." De mogelijkheid om alle anciënniteit mee te nemen naar een job in het onderwijs zou misschien nog meer mensen kunnen overtuigen om de overstap te maken en dat zou uiteraard goed zijn voor het lerarentekort.

Een lerarentekort is er gelukkig niet in het Sint-Pieterscollege in Jette waar Van Geit vanaf morgen aan de slag gaat. "Ze hebben extra leraren kunnen aannemen en ik vermoed dat er ook fameus gepuzzeld is en dat de huidige leraren meer opdrachten hebben aangenomen", besluit ze.

Meest gelezen