Punklegende Iggy Pop neemt clip op met Belgische Catherine: “Haar muziek doet mij denken aan kelken en oude stenen”

 ©  rr

Hoboken/Antwerpen/Brussel -

De Belgische muzikante Catherine Graindorge is geen sant in eigen land. Maar de Amerikaanse artiest Iggy Pop is een grote fan van haar. In die mate dat de punklegende met Graindorge een plaat en een clip opnam, die in Hoboken werd ingeblikt net na zijn passage voor Jazz Middelheim. Er moest wel wat geïmproviseerd worden. “Gelukkig had mijn broer zijn voet gebroken”, vertelt Gunnar Bastien, eigenaar van de Antwerpse Space Studio.

Tom De Smet

“Graindorges muziek doet me denken aan kelken en oude stenen. Haar songs bekruipen me als een mist, als de winter in Venetië, als een middernachtelijke wind.” Niet onze woorden, wel die van punkicoon Iggy Pop (75), de zanger van klassiekers als The Passenger, I Wanna Be Your Dog en No Fun. De Amerikaanse wereldster liet twee nummers van Graindorge horen tijdens een radioshow op BBC 6 en had veel lof voor haar.

De Brusselse Catherine Graindorge (50) kwam dat natuurlijk te weten, trok haar stoute schoenen aan en mailde naar het management van Iggy Pop. Of hij misschien een kleine samenwerking zou zien zitten? Ze dacht dan eerder aan een paar lijnen tekst die hij zou inzingen. Maar Pop was meteen laaiend enthousiast, en nog meer toen Graindorge hem enkele demo’s mailde. Er werd besloten om samen een volledige EP te maken. Die verschijnt 9 september en heet The Dictator. De plaat combineert de broeierige elektronica en spookachtige strijkers van Graindorge met Pops baritonstem. (Lees verder onder de foto)

Een beeld uit de clip met Iggy Pop en Catherine Graindorge.  ©  rr

De vier nummers op de EP kwamen volledig via ‘thuiswerk’ tot stand: Graindorge en Pop wisselden via mail muziek en zang uit om tot het eindresultaat te komen. Ontmoeten deden ze elkaar niet. Maar toen streek Pop midden augustus enkele dagen neer in Antwerpen, voor Jazz Middelheim. En alhoewel de intussen 75-jarige wereldster tussen twee optredens zo veel mogelijk wil rusten – in Antwerpen in het nieuwe luxehotel Botanic Sanctuary – stond hij erop om Graindorge te ontmoeten en samen een clip op te nemen voor het titelnummer van de EP.

Probleempje: Pop had alleen de volgende dag tijd. Er diende dus snel een studio gevonden én geboekt. Een kolfje naar de hand van Felix Huybrechts, de Antwerpse promotor van Graindorge. Als eigenaar van het platenlabel Starman Records kent Huybrechts zowat de halve Belgische muzikantenwereld, die hij begon af te bellen. De gouden tip kreeg hij van Gregory Frateur: Space Studio, vlak bij de Hobokense Polder. Frateur nam er een clip op met zijn band Dez Mona. (Lees verder onder de foto)

Iggy en Catherine, leuk onderonsje in Hoboken. Ze werkten samen, maar ontmoetten elkaar hier voor het eerst. ©  rr

Probleempje twee: Space Studio-eigenaar Gunnar Bastien wou net in zijn wagen stappen om met vakantie naar het buitenland te vertrekken. “Maar hoe vaak krijg je de kans om een clip van een wereldster in je studio te laten opnemen?”, vraagt de 54-jarige Antwerpenaar retorisch.

Een geluk bij een ongeluk: Gunnars jongere broer Karsten (50) was niet op vakantie kunnen vertrekken omdat hij zijn voet had gebroken. “Ik belde dus meteen naar mijn broer, met de vraag of hij de studio kon opendoen. En we bedachten ook dat het leuk zou zijn als Iggy enkele platen zou signeren.” (Lees verder onder de foto)

 © rr 

Koffie en croissant

Woensdag kwamen Graindorge en de regisseur de set al opstellen op de 130 vierkante meter grote witte vloer. Donderdagmiddag arriveerde Iggy Pop in Hoboken. “Ik heb hem meteen een croissant en een koffie gegeven”, zegt Karsten. “Hij voelde zich duidelijk op zijn gemak. We spraken over het leven in de VS, aangezien ik daar jaren gewoond en gewerkt heb. En over zijn vakantie die eraan kwam, op de Caraïben. Hij keek er echt naar uit.”

Het was ook de eerste kennismaking in levenden lijve tussen Graindorge en Pop. “Ze hebben hier aan een tafeltje rustig wat gebabbeld. En dan de clip opgenomen.” Het werd een spel van licht en donker, met beide muzikanten naast elkaar.

Pop had een strikt tijdschema. Voor het signeren van de platen was er geen tijd, bezwoer de personal assistent. “Maar ik ben een beetje stout geweest”, lacht Karsten. “Ik heb Iggy nog een glas champagne geserveerd, op de tafel waar ook de vinyls lagen. En die heeft hij dus toch nog gesigneerd.” (Lees verder onder de foto)

Gunnar (links) en Karsten Bastien in de studio met de zes gesigneerde platen. ©  Tom De Smet

Gunnar baalt enerzijds dat hij er niet bij was, maar anderzijds ziet hij de Pop-passage wel als uitstekende reclame voor zijn onderneming. “Space Studio bestaat nog maar iets meer dan een jaar, maar we hebben al wel wat mooie klanten gehad: merken als Martini en Samsung, maar ook muziekgroepen, sporters als Victor Campenaerts en kunstenaars als Stef Van Looveren. Maar we moeten natuurlijk nog aan onze bekendheid werken. Hopelijk leidt deze clip tot meer klanten.”

Als hij nog eens een grote muzikale act zou mogen ontvangen, welke zou hij dan kiezen? “Doe maar The War on Drugs. Hun nummer Thinking Of A Place doet me denken aan de slogan van mijn studio: where a space becomes a place.”

Graindorge met haar nieuwe plaat.