Federale regering is het principieel eens over overwinstbelasting energiesector, maar geeft zichzelf maand om details uit te werken

De partijen van de federale regering hebben een princiepsakkoord bereikt over het belasten van de overwinsten van de energiesector. Dat verneemt onze redactie. Momenteel boeken verschillende energiebedrijven grote winsten, terwijl steeds meer mensen moeite hebben de energiefacturen te betalen. Ook de sociale tarieven voor energie zouden worden uitgebreid naar de lagere middenklasse.

De federale regering heeft een princiepsakkoord bereikt om de overwinsten bij alle energieproducten en -leveranciers te belasten. Hoe dat precies zal verlopen is nog niet helemaal beslist. Het is technisch een zeer complex dossier. De regering geeft zichzelf tot eind september voor de concrete uitwerking. Dan worden ook de begrotingsonderhandelingen gevoerd. Een werkgroep moet bepalen hoe hoog die overwinsten moeten zijn en hoe hoog de heffing of bijdrage zal zijn.

Wat zijn die overwinsten precies? Wel, de elektriciteitsprijs wordt internationaal bepaald. Wat bijzonder is aan de elektriciteitsmarkt is dat het niet de goedkoopste, maar de duurste producent is die de dagprijs bepaalt. Een deel van die elektriciteit wordt opgewekt met gascentrales. De gasprijs staat hoog, dus stijgt de prijs om die stroom te produceren.

Wie goedkoper energie produceert, mag ook die hogere prijzen aanrekenen en ziet dus zijn winstmarges stijgen. Alle producenten die energie opwekken met iets anders dan gas profiteren daar dus van: denk aan kernenergie, zon, wind en biomassa. Het plan hier is dus om die bedrijven een bijkomende belasting op te leggen waarvan de opbrengst dan op een of andere manier terug bij de burger moet komen.

Het is niet voor het eerst dat dit plan op de tafel kwam van de federale regering, maar het werd tot nog toe te complex geacht om te doen. Het is juridisch een flinke kluif. "De kern van het juridisch-technisch probleem zijn de juridische risico's die je loopt als je zaken belast die al belast zijn", zei Groen-vicepremier Petra De Sutter daar vanmorgen over in "De ochtend".

De Sutter stelde voor om niet met een belasting, maar met een bijdrage te werken naar het voorbeeld van de zogenoemde repartitiebijdrage of nucleaire heffing die de uitbaters van de kerncentrale nu al betalen. Het is voor alle duidelijkheid nog niet beslist dat het op deze manier zal verlopen. Ook dat moet de komende maand blijken.

Wat wel al duidelijk is, is dat de opbrengst van die belasting zal gebruikt worden om de energiemaatregelen te betalen en de impact op de begroting zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast zou er ook een princiepsakkoord zijn over de uitbreiding van de sociale tarieven voor energie naar de lagere middenklasse. Ook de precieze modaliteiten daarvan zijn nog niet duidelijk.

Sinds 15 uur zit het Overlegcomité bijeen, waar alle regeringen van het land zich samen zullen buigen over de energiecrisis.

Meest gelezen